Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slavná chata spisovatele Bohumila Hrabala je na prodej za 12 milionů! Koupí ji stát?

Aktualizováno -
15. července 2021
10:34
Autor: lc, ČTK - 
14. července 2021
05:15

Nejslavnější chata v Česku je na prodej! Na stránkách realitní kanceláře se objekt, který patřil spisovateli Bohumilu Hrabalovi (†82 let), nabízí k prodeji za necelých 12 milionů korun. Ministerstvo kultury teď zvažuje, že by ji mohlo koupit. 

Mluvčí Ministerstva kultury Michaela Lagronová  ve čtvrtek pro ČTK řekla, že o případné koupi bude jednat s možnými dalšími partnery, třeba s krajem. 

Chatu v Kersku na Nymbursku Hrabal koupil ze svého prvního honoráře v roce 1965 a stala se mu skutečným domovem, kam až do své tragické smrti denně dojížděl. Právě tady vznikla legendární díla jako Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále či Příliš hlučná samota. Kerskou osadu proslavil i snímek režiséra Jiřího Menzla Slavnosti sněženek, který vznikl podle Hrabalovy literární předlohy.

Legendární zděná chata o zastavěné ploše 45 m2 na vlastním pozemku o rozloze 3496 m2 poblíž autobusové zastávky „Hrabalova“ je teď na prodej. Co případný zájemce za necelých 12 milionů korun získá?

„Jedná se o patrový zděný objekt, v přízemí se nachází vstupní chodba 3,5 m2, obývací pokoj s kuchyňským koutem o rozloze 22 m2, samostatná spižírna, koupelna se sprchovým koutem 5 m2, samostatné sociální zařízení 1 m2. Dřevěným schodištěm se dostanete do 1. patra, kde se nachází pokoj o výměře 22 m2, který slouží jako ložnice, a dále na slunnou letní verandu o výměře 5,4 m2,“ píše se v inzerátu, který slibuje slevu při rychlém jednání.

Prodej chaty potvrdil také starosta Hradišťka-Kerska Vlastimil Šesták, obec podle něj o koupi neuvažuje. "Jedenáct milionů je náš roční rozpočet. Koupě by znamenala zastavit obec na čtyři až pět let," řekl již dříve Šesták.

Postřižiny: Vnady paní pivovarníkové, ukřičený strýc Pepin a přehlídka filmových hvězd se vybaví každému.

Video  Vnady paní pivovarníkové, ukřičený strýc Pepin a přehlídka filmových hvězd se vybaví každému, kdo jednou viděl Postřižiny. I v remasterované verzi... • VIDEO  - NFA
Video se připravuje ...

baronessa ( 14. července 2021 09:30 )

Tam si už člověk asi moc soukromí neužije. Leda dokola ohradit plotem, aby fanoušci Sněženek a Hrabala nechodili až na verandu. Vidím to spíš na Hrabalovo muzeum, než normální chataření.

Zobrazit celou diskusi