Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Češi v Británii žijí v kůlnách! Kuchař Jarek má záchod vedle sporáku

Autor: lvi - 
2. prosince 2013
12:51

Kuchař Jarek S. (32) přišel do Británie před osmi lety začít nový život. Vaří v restauraci nedaleko Cambridge, ale přebývá v kůlně o rozloze asi 15 metrů čtverečních. Když jeho provizorní bydlení odhalili úředníci, byli v šoku. I z toho, že Čechovi takové bydlení vyhovuje.

Nelidský příbytek v nevyhovujících podmínkách. Tak popsali britští úředníci bydlení na dvorku v malé kůlně. Zástupci města chtějí odhalené příbytky okamžitě strhnout.

Když se o verdiktu dověděl Čech Jarek S., raději zalhlal, že bydlí u svého bytného doma. "Jsem tu spokojený a nikam se stěhovat nechci. Vyhovuje mi tu ten klid a rovněž cena nájmu je velice příznivá,“ řekl novinářům český kuchař.

Na případ jako první upozornil list Daily Mail, když zdokumentoval právě otřesný případ  českého obyvatele poblíž Cambridge, který žije v zahradním domku, respektive v kůlně, kde obývá prostor o velikosti asi patnácti čtverečních metrů. V provizorní ubikaci se nacházel záchod, kuchyň i přímotop v těsné blízkosti postelí a oblečení v krabicích. Ještě více šokují je, že dotyčný bydlí ve zmíněných podmínkách dobrovolně.

Podle pronajímatele Jamese Whitea je ale vše v naprostém pořádku. „Nájemníci jsou spokojení, zeptejte se jich. Pronajímám jim svůj zahradní domek, jelikož bydlení v okolí Cambridge je málo nebo je drahé,“ uvedl White pro Daily Dail.

Radní: Podobné podnikání není možné

Whiteovo „podnikání“ se ale nepozdává místním úřadům, které shledávají jeho ubytovací prostory jako zcela nevhodné a dokonce je nařídily zbourat. Proti tomu ale White protestuje a podal proti úřadům stížnost. „Přeci neudělám z lidí bezdomovce. Navíc jde o můj soukromý majetek, který mám na zahradě. Záchod a sociální zařízení jsem v kůlně i zahradním domku zařídil dávno předtím, než jsem jej začal pronajímat,“ brání se White.

Radní pro sociální oblast  Sarah Brown je ale zcela odlišného názoru. „Nikdy jsem nic podobného neviděla. Doufám, že komise rozhodne o předběžném opatření na zbourání takovýchto budov, které jsou zneužívané k pronájmům,“ uvedla.

Její kolega pro pracovněprávní oblast Lewis Herbert oproti tomu vyzval k preventivním opatřením. "Musí existovat nějaké kontroly. Není možné, aby lidé ve Velké Británii žili v takovýchto podmínkách. Přijmeme zřejmě i nějaká zvláštní a donucovací opatření vůči pronajímatelům,“ varoval.

Odhaduje se, že například jen na předměstí Londýna obývá zhruba 20 000 kůlen a zahradních chatek až 50 000 přistěhovalců.

cinderella1 ( 2. prosince 2013 23:22 )

A jak jsi to poznal lysohlavek bez bryli? Ano, jsem to ja! A pisu to tedka z kralikarny na hnoji ...samozrejme, ze z CR! Omlovam se ostatnim za to co pisu, ale co mam tomu truhlikovi odpovedet?

lysohlavek02 ( 2. prosince 2013 15:51 )

..a nebyla to jedna paní ,ale byla to cinderella...to byla pěkná pohádka..nemáš tam ještě něco??

evita5555 ( 2. prosince 2013 15:23 )

Čisté a účelne zariadené, čisto vymalované. Ak tam chodí iba spávať, načo by mu bol luxus. A kto bol na návšteve v bežnej britskej domácnosti tak potvrdí, že tento tu to má pomerne luxusné a hlavne oveľa čistejšie. Keď sa z jednej takej domácnosti vrátil môj syn, ani som neverila, čo mi rozprával o tom, akí sú to super čistotní ľudia. Spali na poschodovej posteli v asi špajzi, lebo tá posteľ ten priestor zaplňala a domáci sa večer zobliekali tak, že všetky špinavé veci odhadzovali na zem, kde to zostalo až do budúceho prania. A to boli vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Išiel si zlepšiť angličtinu, ale vrátil sa aj ako superpedant na poriadok.

korejs ( 2. prosince 2013 15:21 )

Jen romi si žijou jak prasata v žitě...a spousta jich je vyžraných jako prasata

cinderella1 ( 2. prosince 2013 15:20 )

Vloni jsem mluvila s jednou pani, ktera si chodila privydelavat do nejakeho hotelu na decinsku, byly to pry prace vseho druhu. Pomahala v kuchyni jak s nadobim, tak s varenim, prevlikala postele na pokojich a uklizela ...a to vsechno pry za 60Kc/hod!! Ji to ovsem nevadilo, protoze ma duchod a nabidli ji pracovat denne 12hodin, tak se ji to pry vykompenzovalo. Protoze to mela na dojizdeni dost daleko, tak se domluvili, ze tam bude vzdycky cely tyden a pak jeden tyden doma, ze se bude stridat s jeji kolegyni. Ubytovali ji v miniaturnim pokojicku, kde se vubec netopilo, oknem dovnitr tahlo, tak ty fuky ruzne ucpavala prosteradlama a rucnikama, spavala pry nabalena v peti vrstvem obleceni, jako kdyby se chystala na sibirskou stezku. Kdyz me to vypravela, tak jsem nechapala. Predtim stravila totiz 3 stastne roky tady v teple na FL a moc si to pochvalovala. Bez papiru pracovala v hotelove pradelne, kde mela $10/hod. Zila se svoji sestrou v tripokojovem domku a prispivala ji 400dol. na najem a ruzne poplatky. Asi po 1 roce doma se rozhodla, ze se zkusi vratit zpatky na FL ale mela hroznou smulu, neprosla a vratili ji domu.

Zobrazit celou diskusi