Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabiják oxid uhelnatý: Dívka (†20) se otrávila, když si holila nohy

Autor: lac - 
8. května 2012
06:06

K tragédii došlo v Jirkově. Mrtvou dceru Moniku Ferkovou (†20) našel v koupelně její otec Milan (40). K události došlo před několika dny. Podle policejní mluvčí Marie Pivkové dívka zemřela v důsledku otravy oxidem uhelnatým, který unikal z karmy koupelny na chodběbytového  domu. Ten patří městu!

"Záležitost šetří policie a proto se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl v pondělí tiskový mluvčí radnice Luboš Mizun. Jde totiž o to, kdy byla v domě prováděna revize karmy a komínu. Rodina, která tu bydlí tři roky, tvrdí, že si není vědoma, že by nějaká proběhla. "Komín byl ucpaný. Byly tam hadry a nějaké sáčky," tvrdil M. Ferko.

O tom, že je dívka v koupelně, se rodina dozvěděla se zpožděním. "Mysleli jsme, že je venku. Až když jsme zjistili, že ne a nikde jinde není, začali jsme ji hledat doma. Byla zamčená zevnitř. Podařilo se mi dveře odemknout. A takhle tu seděla, asi si holila nohy. Tady měla opřenou hlavu a pěnu u pusy," popsal neštěstí muž. Lékař Rychlé záchranné služby se dívku snažil marně oživit.

K otravě podle odborníků dochází velmi rychle. Zpravidla do třiceti minut při pobytu v uzavřené místnost, kde plyn uchází. K dosažení kritické hodnoty nahromaděného plynu často dojde vlivem meteoroligické situace, kdy je při ohřevu vody snížen přirozený tah komínu.