Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátrání Blesku: Zabily mláďata Cory infrakamery?

Autor: Gabriela Peringerová, mivrk - 
18. listopadu 2011
07:02

Smutek panuje v brněnské zoo. Radost z toho, že lední medvědice Cora (13) porodila dvě mláďata, trvala jen pár hodin. Medvíďata nebyla schopná života, zemřela a medvědice je proto ve středu ráno sežrala. Stejně se Cora zachovala i při porodu v loňském roce. Blesk proto pátral po příčinách, proč se jí nedaří medvědí mláďata odchovat.

Obě mláďata Cora po porodu olízala. Jedno zahrabala do sena, druhé celou noc opatrovala, zahřívala tlapami a masírovala mu bříško. Ošetřovatelé, kteří dění v porodním boxu sledovali pomocí kamer s infračerveným zářením, doufali, že alespoň jedno mládě přežije. Naději ale vystřídal smutek.

„Doufali jsme, že letos to Cora zvládne. Loni byla před porodem nervózní, letos v úplné pohodě. Vše probíhalo jako v roce 2007, kdy se jí narodili dva medvídci Bill a Tom,“ srovnal porody medvědice chovatel Jaroslav Jasinek.

Neví se, jestli jim to neškodí

Proč medvíďata umírají, ošetřovatelé netuší. Cora podle nich vrhla mláďata ve stejném boxu jako před čtyřmi lety Billa a Toma a dostává stále stejné jídlo. Podle odborníka na elektromagnetické záření ale není jisté, zda technika v porodním boxu neškodí.

„Infrakamera vypadá jako větší fotoaparát a přenáší obrázky, které vytvoří tepelné záření. Nic škodlivého v tom není, ale jestli zvířatům přístroj, který snímá různé vlnové délky, nevadí, nikdo neví,“ říká Jan Souček z brněnského Vysokého učení technického. Podle ředitele zoo Martina Hovorky se Cora zachovala přesně tak, jak by se zachovala v přírodě.

Malí showmani Bill a Tom

Dva lední medvídci se medvědímu páru z Brna – Coře a Umcovi – narodili 23. listopadu 2007. Návštěvníci zoo pro ně vybrali jména Bill a Tom. Poté, co je ošetřovatelé na jaře 2008 vypustili do výběhu, strhla se medvídkománie.

Návštěvnost v brněnské zoologické zahradě stoupla o více než polovinu. Bill nyní žije v zoo v německém Gelsenkirchenu. Váhavějšího Toma můžete vidět v pražské zoo.

Medvědice Cora je z Ruska

Narodila se 16. listopadu 1998. Do Brna ji přivezli jako dvouletou ze zoo v ruském Petrohradě. Při prvním i druhém porodu v roce 2005 a 2006 neměla Cora mléko.

Tři medvíďata proto zemřela, při druhém porodu se čtvrtého medvídka pokusili chovatelé uměle odchovat. Také ten ale uhynul. Matkou se Cora stala v roce 2007, kdy odchovala medvídky Billa a Toma. Loni a letos mláďata také nepřežila.

infrared ( 18. listopadu 2011 22:03 )

Mně se ten názor zase tak stupidní nejeví. Snímek medvědice připomíná černobílou fotografii v "přirozených" odstínech šedi. Pravděpodobně byla použita infračervená kamera s aktivním přisvětlením v příslušné spektrální oblasti - pro nás lidi, až na vyjímky, prakticky neviditelné. Pokud by byla použita kamera pasivní - tj. schopná zobrazit teplo vyzařované přímo sledovaným objektem - pak by snímek vypadal zvláštně a připomínal by spíše negativ. Lední medvědi žijí v oblastech, kde je chladno a hodně ledu. Z hlediska termovize, ale i normální ..vize, je takováto krajina relativně fádní a jednotvárná. Proto nelze vyloučit, že si medvěd byl schopen, v rámci přizpůsobení svému okolí, vytáhnout maximum optických podnětů ze svého okolí,které se vymykají běžnému pozadí poskytovanému sněhem,ledem,studenou vodou a oblohou. Navíc tyto podněty medvěd nemusí vnímat očima, ale přímo kůží, která je pod bílou srstí tmavá - tj. schopna pohltit světelné i tepelné záření. Funguje to i u lidí. Zkuste si vzít lampu s obyčejnou žárovkou, otočte se k ní nahými zády a pomalu se k ní přibližujte. Při správné vzdálenosti budete schopen cítit teplo a pri dostatečné vzdálenosti při pohybu lampy i směr, odkud lampa svítí. U medvědice, která - možná - má schopnost, díky jinému prostředí v zajetí, vnímat tyto podněty utlumeny, přesto nelze vyloučit, že infrakamera svítící dostatečně intenzivně z dostatečně krátké vzdálenosti nebude mít pro ni obdobný efekt jako lampa na lidská záda (pokud toto blízké infračervené záření není schopna vnímat přímo očima). Jak si ovšem vysvětlí medvědice, hledající klid k porodu něco, co na ni furt svítí, to nevíme. Možné je vysvětlení, že se cítí být ohrožena a že musí zachovat hlavně sebe a není čas na potomstvo. P.S.:Existují i jiná zvířata schopná pracovat s infrazářením - např. kobra - její čidla na "nose" jsou schopna zaznamenat tepelnou informaci i v relativně "zahřátem" prostředí indické džungle a najít tak kořist přes relativně špatný z

petr1111j ( 18. listopadu 2011 20:21 )

Zase perlej, toho odbornika asi hledali dlouho a rozumově k nim přesně pasuje. Mohli by přidat odborné pojednání jak ta kamera vyzařuje . To bude na Nobelovu cenu. Ale za stupiditu!

francjosef ( 18. listopadu 2011 13:29 )

Mě zase vloni sežrala králičí samice mladý.Nic jsem,ale nesnímal.Taky škoda 6 obědů bylo nikde.

e.44 ( 18. listopadu 2011 10:46 )

...., i když...taky už jsem na to několikrát poukazovala, ale s bleskáčema to stejně nehne. Ti ze sebe budou klidně kvůli klikancům dělat i megaidioty

dfghjk ( 18. listopadu 2011 08:50 )

Taky vás iritují otázky v titulcích? Člověk si řekne: ha, zajímavé, to si přečtu, budu zas o něco chytřejší. Ale vzápětí zjistí, že v článku odpověď není. Další ze špinavých triků, jak získávat klikance. Odpovědí je nám třeba páni novináři, pokládat otázky, to nic nestojí, to dokáže každý trouba. A pokud odpověď nemáte, s otázkami vůbec neopruzujte!

Zobrazit celou diskusi