Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemný Halloween: Těchto dýní se bojí i dospělí!

Autor: jos, ČTK - 
29. října 2011
13:20

FOTOGALERIE: Halloween, svátek, který je úzce spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů, nemá v České republice dlouhou tradici. Oblíbily si ho poslední dobou hlavně děti a pak rodiče, kteří s ostrým nožíkem v ruce vyřezávají tradiční strašidelné dýně. Inspirujte se v naší galerii!

Speciální halloweenský program připravila na pondělí 31. října například pražská Botanická zahrada. Součástí bohatého programu, který začíná v 15:00, je vlastnoruční dlabání dýní, které mohou zájemci zakoupit přímo v zahradě, malování na obličej nebo opékání špekáčků.

Chybět nebude ani průvod masek s rozsvícenými dýněmi areálem zahrady. Masky si mohou návštěvníci přinést s sebou spolu s vhodným pracovním oděvem.

Netradiční akcí spjatou s vyvrcholením dýňové sezony pořádá v neděli také pražská zoo. Po celý den se návštěvníci mohou těšit na komentovaná krmení zvířat dýněmi, odnést si dýni na památku domů nebo ochutnat dýňové speciality.

e.44 ( 31. října 2011 01:45 )

Citace z Wikipedie pro dějepisové dohadovače : Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. Halloween vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a pravděpodobně i z předkřesťanského keltského svátku Samhain - obdoby našeho Nového roku. Název vznikl zkrácením anglického „All-Hallow-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané Jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Barvy černá a oranžová. V České republice si sice některé domácnosti před dům symbolicky dávají Jack-o'-lantern, ale ani tyto domácnosti nejsou připravené na trick-or-treating a do Halloweenu se tím pádem nezapojují.

wrunx ( 30. října 2011 08:33 )

Jo? A co píše ten tvůj slavný dějepis? Že o samhainu Keltové dlabali strašidýlka z dýní aby do nich mohli strkat svíčky, že posílali děti prudit s "koledami"? Když nemáš ani páru o historii, tak se neoháněj dějepisem.

zaviracispendlik ( 30. října 2011 07:14 )

rozhodně neuctívám mouchy a ovády

ovadmoucha ( 30. října 2011 02:51 )

Ty jsi , ale Blbec , precti si dejepis!!!!!!!!!!!!!!!!!! , Ti se aspon umi zabavit helouvinem, zatim co Ty sedis u pocitace nebo v herne, ubozaku

ovadmoucha ( 30. října 2011 02:48 )

Spendliku jak jsi vedl svoje deti, tak se nediv. Dusicky mame a Vanoce take.kazdy podle svych zvyku "naroda" Mrtve uctivame, a nerozeni jeziska take, ale co TY??????

Zobrazit celou diskusi