Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Klokánek v Chomutově: Děti nedostávají pít, trestají je sprchou

V budově chomutovského Klokánku se prý tety k dětem chovají hrubě. Fond ohrožených dětí tvrdí, že je vše v pořádku
V budově chomutovského Klokánku se prý tety k dětem chovají hrubě. Fond ohrožených dětí tvrdí, že je vše v pořádku  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová, mivrk - 
22. října 2011
05:00

Stížnosti se valí na chomutovský Klokánek. Děti tam prý strádají. Na Blesk se obrátila žena, která měla do výchovného zařízení nastoupit jako vychovatelka. Po otřesných zkušenostech, které tam nabyla za jediný den, místo nepřijala. Dětem tam prý nedávali pít a počuraný chlapeček dostal ledovou sprchu.

Růžena Szaboová do Klokánku chtěla nastoupit jako teta. Zadarmo zkušebně odpracovala v zařízení den. Nelíbilo se jí, co se stalo poté, když na sebe malý kluk strhl nočník a polil se. „Vychovatelka z něj hrubě strhala oblečení a sprchovala ho studenou vodou. Dítě strašně plakalo,“ napsala. Od vychovatelky pak dostala vynadáno, když chlapci dala napít. „Pít nesmí, počural by se,“ vyslechla si zdůvodnění. Po jednom dnu skončila.

Na nedodržování pitného režimu poukázala i Jana Brichtová, babička Adélky, která tam byla kvůli sporům rodičů o ni. „Přišla jsem na návštěvu za vnučkou. Bylo parno a holčičky měly žízeň. O pití pro ně jsem požádala tetu. Ta řekla, že už si pití vypily. Na dvouhodinovou vycházku, které jsem se zúčastnila, teta dětem nevzala ani pití, ani peníze, aby jim ho koupila,“ upozornila tehdy Brichtová.

Zrovna tuhle tetu mají děti rády...

Vedoucí chomutovského Klokánku Karin Sobotková vidí věci jinak. „Stížnostem ohledně pití moc nevěřím. Zdravotní sestra hlídá, aby děti nebyly dehydrované. Děti mají k pití volný přístup. Na zahradu přes léto tety berou bednu s velkým pitím pro každé dítě,“ řekla Sobotková. Hrubost vychovatelek k dětem odmítla. Sprchování studenou vodou zdůvodnila tak, že v ten den netekla teplá voda. „Voda v létě určitě nebyla ledová a teta chlapci omývala jen nohy,“ tvrdí Sobotková.

Také ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková si myslí, že události nebyly tak dramatické, jak je popsaly stěžovatelky. „O nás už vyšly různé články. My nemáme co skrývat. Zrovna tuhle tetu mají děti rády,“ dodala Vodičková.

radekfilosof ( 27. října 2011 20:40 )

Josef Klíma /jak ho nemám rád/ popsal jak jedna chovanka cikánské národnosti takové zařízení podpálila. ... Přišlo oživot asi 18 ledí..

radekfilosof ( 27. října 2011 20:37 )

Domnívám se, že v Domovbech důchodců dehydrataci a vodní bilanci nikdo nesleduje. Pokud se píše v Medical Tribune tak tam už nemají peníze na to, aby platili kvalifikované zdrav. sestry

babatomanija ( 27. října 2011 17:26 )

A co teprve jak se někde chovají k "ležákům" v domech seniorů. Má někdo zkušenosti? Moje známá odešla DS v Sulické v Praze,protože se tam nechovali k starým lidem dobře.

dandova ( 27. října 2011 17:05 )

Já jen, že píší "Na Blesk se obrátila žena, ...".

anasyi ( 27. října 2011 12:43 )

dandova,pokud si prectes celou diskuzi,dozvis se,ze ta pani se na blesk neobratila,ze blesk zjiskal informaci jinou formou a bez vedomi te pani otiskl clanek

Zobrazit celou diskusi