Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřeb hrdiny z Afghánistánu Adriana Wernera (†32): Na jaře se oženil

Autor: evak, Ivana Žáková, Kjos - 
15. října 2011
16:18

AKTUALIZUJEME: V sobotu se pozůstalí rozloučili s českým rotmistrem Adrianem Wernerem (†32), který minulou neděli podlehl zraněním, které si přivezl z Afghánistánu. Nejvíce plakaly jeho sestra a manželka Aňa. S tou se oženil teprve na jaře a po návratu z války chtěl počít dítě. Pohřeb hrdiny se uskutečnil v Albrechticích u Českého Těšína. Vojenské pocty a přítomnost ministra obrany Alexandra Vondry zmírnily smutek zdrcené rodiny jen nepatrně.

Devadesát osm dní bojoval o život český voják Adrian Werner (32) z Albrechtic u Českého Těšína, kterého postřelili v Afgánistánu. Na jeho pohřeb v místním kostele přišlo v sobotu nejméně tisíc lidí, jen několik stovek bylo vojáků. Poklonit se k jeho rakvi přišel i ministr obrany Alexandr Vondra, který Wernera po smrti ocenil nejvyšším možným vyznamenáním, a to křížem obrany státu. Současně ho ministr povýšil in memoriam z hodnosti rotmistra na poručíka. Dále mu udělil medaili ministra obrany za služby v zahraničí.

Nikdo si tato ocenění nezaslouží tak jako on. Byl to hrdina a člověk, který měl srdce na svém místě. Obětoval pro druhé to nejcennější, co měl, svůj život,“ řekl bezprostředně po pohřbu Blesku ministr obrany Alexandr Vondra.

Obřad probíhal v česko-polském jazyce nejdříve ve Farním kostele Svatých apoštolů Petra a Pavla. V obci Albrechtice žije prevážně polská menšina, která je silně věřící, a k níž patřil i Adrian Werner. Farář byl také jedním z posledních, kdo ho ve Fakultní nemocnici v Olomouci navštívil. Celou hodinu se u otevřené rakvi loučila s Adrianem Wernerem jeho nebližší rodina, matka, bratr, mladší sestra a manželka Aňa. Rodina mu nechala zahrát oblíbené písně, jednu v polštině a druhou skladbu pak od kapely Harlej Pověste ho vejš, kterou původně nazpíval Michal Tučný. Celý obřad provázely obrovské emoce. U rakve se střídalo několik stráží a pak se obřad přemístil za doprovodu vojenské hudby na místní hřbitov, kde vojáci vypálili třikrát salvu. Smuteční průvod byl dlouhý několik stovek metrů. Vojáci kromě věnců nesli i mnoho Wernerových vyznamenání a také jeho vojenskou čepici.

Oženil se teprve na jaře

Jak se Blesku podařilo zjistit, Adrian se s Aňou, taktéž Polkou, oženil teprve letos na jaře. „Kvůli misi musel už svatbu jednou odložit. Hned po svatbě odjel do Afgánistánu podruhé a už se nevrátil,“ sdělili Blesku Wernerovi přátelé. Podle nich chtěl Adrian po návratu z Afgánistánu koupit pozemek, postavit dům a zplodit potomka.

S manželkou se seznámil v rámci klubu mladých, kde Adrian přes všechny své vojenské povinnosti aktivně působil. Před svatbou spolu chodili dva a půl roku. Lidé v obci ho znali jako velmi obětavého člověka, který pomáhal Albrechtice zvelebovat. „Byl to vždycky hrozně upřímný a kamarádský kluk. Když byl na misi, byli jsme s ním pokaždé ve spojení, třeba přes jeho ženu,“ pověděl Blesku Jan Kornas, který byl s Adrianem i zapíjet svobodu. Jeho snem bylo zůstat v armádě. Byl od počátku po všech stránkách tak výborný, že ho mezi prvními vybrali na velitelské místo.

A jako skvělý voják se ukázal i při nasazení v zahraniční. V Kosovu strávil dva roky, pak byl se 71. mechanizovaným praporem odvelen do Afgánistánu, kde působil jako zástupce velitele 2. palebné čety minometné baterie. Prováděl výcvik místních vojáků a policistů. „Byl to úžasný přítel s obrovským srdcem. Zodpovědný a obětavý člověk, který neváhal riskovat pro druhé. Byl skvělým vzorem pro ostatní vojáky a pevnou oporou velitelů,“ řekli o Adrianu Wernerovi jeho kamarádi – dělostřelci.

Werner byl těžce zraněn 6. července 2011 při napadení předsunuté základny v provincii Vardak. „Okamžitě mu byla na místě poskytnuta první pomoc a odborná péče ve zdravotnickém zařízení na základně SHANK a u českého polního chirurgického týmu na základně KAIA v Kábulu,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Hned druhý den byl Werner přepraven vojenským speciálem do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. V srpnu pak po dohodě s rodinou byl převezen na specializované pracoviště do vojenské nemocnice v Olomouci.

Vondra srovnal smrt vojáka se smrtí hokejistů

„Armáda České republiky ztratila skvělého profesionála, vojáka tělem i duší. V mysli vojáků, kolegů a kamarádů však bude žít navždy,“ podotkla Růžičková. Válka s Talibanem si tak vyžádala životy už pěti českých vojáků. Česká republika je součástí nejsilnější vojenské aliance na světě a v Afghánistánu plní své spojenecké závazky. Podle ministra obrany působí v Afgánistánu ještě více než šest set českých vojáků, opustit zemi by podle něj mohli v roce 2014. „Na rozdíl od českých sportovců naše vojáky nevidíme tak často v mediích. Své životy však nasazují za naše bezpečí a za bezpečí budoucích generací,“ konstatoval ministr obrany Alexandr Vondra.

 

od kapely Harlej

ovmovm ( 30. května 2012 01:18 )

Vzpominame na tebe Adriane...

ovmovm ( 30. května 2012 00:56 )

za to co jsi napsal o cloveku, ktereho jsi neznal.... a hlavne ( o tom humbuku pro nic ) prijdes o par prstu, na ruce, to ti slibuju... Napsal jsi sracky, kdybys je vyslovil, prijdes o jazyk, tak se tes HRDINO

ovmovm ( 30. května 2012 00:52 )

Bohuzel zemrel kluk, ktery jen delal to, co po nem nase spolecnost chtela. Zaplatil tim nejcenejsim a zarmoutil spousty kamaradu a celou svoji rodinu... Vratit se to uz bohuzel neda... A nejvetsi stin jeho pamatce zapricinil ministr obrany A.V. Mlel sracky o statecnosti, o obrovske ztrate (Adrian byl super kluk, i clovek, ktery kazdemu pomohl a bude nam chybet).... Zamysleme se nad tim vsichni... musi nekdo zemrit, aby o nem ministr mohl rict ze je dobry clovek i vojak, ktery nasi republice chybi??? Proc oslavujeme jen Hrdiny, kteri bohuzel prisli o zivot, protoze jen delali svoji praci?

ovmovm ( 30. května 2012 00:32 )

dostanu te do rukou a za.... te, jak muzes napsat takove srycky, kdyz o tom nic nevis???? A koho zabzpecil a z jakych tvych dani???? Jsi socka, ktera se vali na pracaku a slusne lidi a hrdiny urazis...

sputnik ( 6. listopadu 2011 20:55 )

rezacek: Musím nesouhlasit. Tvůj názor také vypovídá o tvém IQ. Adriana jsem osobně znal. S jeho synovcem jsem chodil do třídy na SŠ. Adrian byl člověk, co by udělal vše pro svou rodinu a pro své blízké. Do armády vstoupil, ne kvůli penězům, ale kvůli povinností, která u nás už dávno není (Bohužel). Kdyby u nás ještě byla Branná povinnost, mluvil by jsi jinak. Já mám právě také v plánu vstoupit do armády a né kvůli penězům. Jako Masér bych se uživil i líp, než jako voják. Všichni zde máte řeči, že mohl sedět doma a nic nedělat, ale aspoň vidíte, že ON něco dělá, na rozdíl od vás. Vy by jste jen seděli, kdyby přišli další jako Rusové, nebo Němci za druhé světové? Já myslím, že ano, neboť nemáte na to kuráž, někde zajít na cvičení (Aktivní Záloha AČR) a trochu si vyzkoušet, jaké to je, být v kůži vojáka, který má každý rok cvičení a nesedí jen doma na ***i. Někdy si zkuste zajít na vaše KVV (Pro ty, co to neznají - Krajské Vojenské Velitelství) a přihlásit se do AZ-AČR. možná pak změníte názor.

Zobrazit celou diskusi