Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela předsedkyně svazu bojovníků za svobodu Dvořáková

Anděla Dvořáková zemřela ve věku 84 let.
Anděla Dvořáková zemřela ve věku 84 let.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
5. září 2011
12:57

Ve věku 84 let zemřela předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. V čele svazu stála od roku 2001. Z rukou prezidenta Václava Klause převzala v roce 2009 při příležitosti státního svátku 28. října Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy.

Serveru novinky.cz to sdělil předseda lidické organizace svazu Pavel Horešovský.

Dvořáková se narodila v květnu 1927 v Sudovicích. Do svazu bojovníků za svobodu vstoupila v roce 1946, jeho předsedkyní se stala o 55 let později, kdy v čele svazu vystřídala Jakuba Čermína.

Dvořáková nešetřila ostrou kritikou na adresu politiků. Například při shromáždění v Národním muzeu u příležitosti 91. výročí české státnosti se pustila do regionálních politiků a europoslanců. Varovala tehdy i před údajně rostoucím vlivem sudetských Němců v příhraničních regionech. Naopak Klause vyzdvihla za jeho podmínku pro ratifikaci lisabonské smlouvy, kterou zdůvodnil případnými nároky vysídlenců.

avina ( 5. září 2011 20:07 )

Správná komunistka,jako většina členů Svazu protifašistických bojovníků za svobodu.

venxa ( 5. září 2011 16:16 )

Ivoadler,ty musis byt jeden z tech komousskech zmetku co zakopli o kladivo a vrazili si srp do pr.dele.

ivoadler ( 5. září 2011 13:21 )

Ti bojovníci jsou nějak nepřehlední. Dělím je na dvě party. Jedna je antikomunistická, druhá prokomunistická nebo aspoň neutrální. Mám dojem, že prokomunistický je jen jeden svaz, ale nevím který. Není to právě Svaz bojovníků za svobodu? Pokud ano, pak klobouk dolů před paní Dvořákovou. Vzepřít se antikomunistickému šílenství dokáže jen málokdo.

Zobrazit celou diskusi