Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školy uzavřou smlouvy s rodiči zlobivých dětí

Učitělé už brzy budou vědět přímo od rodičů, co dělat se zlobivými dětmi
Učitělé už brzy budou vědět přímo od rodičů, co dělat se zlobivými dětmi  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, mivr - 
18. srpna 2011
16:10

Více než dvacítka základních škol v Praze začne od září testovat smlouvy s rodiči zlobivých dětí. Pokud bude mít žák výchovné problémy a napomínání nebude stačit, škola si s rodiči ve smlouvě přesně stanoví, jak postupovat v případě nekázně či záškoláctví.

Novinka, která by mohla začít platit za dva roky, dá školám návod, jak řešit čím dál častější problémy s rozjívenými dětmi. K větší zodpovědnosti za výchovu má ale nový systém přivést i rodiče.

Školy dostanou předlohu k výchovnému plánu

"Je potřeba, aby tam byly prostě zadané povinnosti všech těch tří stran, to je žáka, rodičů a školy," popsala Miroslava Salavcová z ministerstva školství, která projekt připravuje, jak by měly smlouvy s rodiči vypadat.

Odborníci v čele s psychologem Václavem Mertinem připravili modelové situace, jak by měly školy řešit různé kázeňské prohřešky. Například pokud bude žák soustavně vyrušovat v hodinách, musel by práci nahradit po vyučování. Školy dostanou od ministerstva předlohu, podle ní pak sepíšou výchovný plán na míru každému zlobivému žákovi.

Inspirace v Británii

Učitelé si stěžují zejména na to, že nemají jak zakročit proti drzým a agresivním žákům. Některé školy mají řešení výchovných problémů zakotvené ve školním řádu, například že může malý zlobivec zůstat po škole nebo mu kantor může dočasně zabavit mobil. Školy si ale často nejsou jisté, kam až mohou zajít.

S nápadem na smlouvy s rodiči přišel ministr školství Josef Dobeš (VV), který zmiňoval i možnost vyloučit žáka z hodiny nebo jej poslat na pohovor ke školnímu psychologovi. Inspiraci našel v zahraničí, podobný systém funguje například ve Velké Británii.

anelam ( 19. srpna 2011 11:04 )

Jakýpak smlouvy Rákoska a klečet do kouta do 8 roků dítěte-starší dítě? horší známka z chování ,nepomůže?Vyloučení Možná by pomohlo i pokutovat rodiče-za 2 z chování-10 000 Kč ve prospěch školy

sakra ( 19. srpna 2011 09:56 )

Pár facek, nebo přetáhnout rákoskou jako dříve a jde to i bez smluv. Dobeši Ty máš dost!

e.44 ( 18. srpna 2011 21:18 )

Argumenty a vyjadřování kanální krysy

e.44 ( 18. srpna 2011 18:35 )

No jasně, český socky běžně choděj na vejšku v Londýně Přestaň tu plácat a zalez do tý zaprděný díry, co v ní, snad v Anglii, žiješ a z který nevidíš dál, než na špičku vlastního nosu.

e.44 ( 18. srpna 2011 17:56 )

Jestli bodou s rodiči každého dítěte uzavírat individuální smlouvu, tak v tom bude pěknej mrrdnik. A zase nemůžou uzavřít se všema stejnou smlouvu, která by zahrnovala úplně všechno. Někteří rodiče nedovolí nechávat dítě po škole, jelikož potřebují mít pevný časový rozvrh, aby všechno zvládli, další se postavěj zas proti něčemu jinýmu.......no jsem zvědavá, jak se to povede zavédst do praxe.

Zobrazit celou diskusi