Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Ministr Dobeš tiše chystá školné: Až 20.000 za rok

Studenti si pravděpobně budou za studium na vysoké škole platit už od roku 2013
Studenti si pravděpobně budou za studium na vysoké škole platit už od roku 2013  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, ljš, Kšim - 
15. srpna 2011
13:25

Přestože v oblasti školství nyní politickou scénou hýbe spíše téma snížení platů nepedagogickým zaměstnancům, kují se na ministerstvu i jiné pikle. Aniž by se o tom příliš mluvilo, chystá se reforma vysokého školství, ze které mimo jiné vyplývá, že k zavedení školného by mělo dojít už v roce 2013. Sociálně slabším studentům na něj budou půjčovat banky. Informaci přinesl pondělní deník Právo.

Nový model tzv. odloženého školného přinese řadu novinek. Pokud si totiž student nebude od roku 2013 moci dovolit zaplatit školné ve výši až 10 000 korun za semestr (tedy až 20 tisíc korun ročně), zaplatí jej za něj za pomoci státních záruk banka. Peníze by pak měly putovat přímo školám (kritici však ale naznačují, že peníze půjdou skrze ministerstvo a školy tak "zchudnou" o administrativní poplatky, které si ministerstvo odečte) a student by bankám začal svou "půjčku" splácet až v okamžiku, kdy by dosáhl průměrného platu v zemi.

Studie za tři miliony

Zarážející je, že přestože si ministerstvo neustále stěžuje na nedostatek peněz, neváhá za studii, která by analyzovala možnosti zavedení školného, dát až 3,1 milionu korun. Podle Práva se jedná o tzv. "podlimitní veřejnou zakázku", takže výběrové řízení proběhne pouze ve zjednodušeném režimu.

Ministr Dobeš také nehodlá školné zavést přímo do připravovaného školského zákona. Bojí se totiž, že by ho případná pozdější vláda sociální demokracie, mohla kvůli tomuto bodu chtít celý novelizovat. Poplatky by tedy měly být součástí  zákona o finanční pomoci studentům.

gogo ( 16. srpna 2011 07:30 )

Obávám se, že to přihraje peníze pouze do kapes politických zlodějů, kteří již v této rozkradené zemičce nemají již téměř z čeho dál krást....

menetekel01 ( 15. srpna 2011 17:13 )

Školné je výborný nápad. To do státní kasy přihraje spoustu chybějících peněz a možná se o hodně zlepší situace ve vyšším školství a to je skutečně potřeba.

gogo ( 15. srpna 2011 16:28 )

40 let bylo školné zdarma.. zdravotnictví zdarma.. byty zdarma a pracovat bylo dokonce povinné.. A my jsme si mysleli že je to samozřejmost. Ale je pravdou, že banány byly před Vánocemi ...

knkn ( 15. srpna 2011 15:37 )

Plný souhlas a ne jen 20.tis.za rok. To nás nevytrhne. To,co vlády do teď rozkradli a prošustrovali ať zaplatí především Ti,kteří dávají takovým lidem ve vedení zelenou.Politici budou rozkrádat republiku dál, tunelaří se kde se dá - studenti- zalepujte laty - JE TO VAŠE PRÁCE.

loft ( 15. srpna 2011 15:24 )

Ať chystá, ale VÍC. 20.TIS.KČ je MÁLO. PŘEDEVŠÍM STUDENTŮM MŮŽEME PODĚKOVAT za TUTO VLÁDU a JEJÍ PODPORU, TAK se MUSÍ PODÍLET PŘEDEVŠÍM ONI,KTEŘÍ MAJÍ LVÍ PODÍL na TĚCHTO UDÁLOSTECH!!! NEMORÁLNĚ a vůlgárně uráželi např.politiky z ČSSD viz.Paroubka( ať byl jaký chtěl),ty vulgární výpady a výásmechy byly víc než TRESTUHODNÉ ! NECHALA BYCH JE ZAPLATIT ZA KAŽDÝ ROK NEJMÉNĚ 100000,-Kč. Když chtěli zlodějsou a antisociální vládu,at si ji sami platí a podporujíˇ!!!

Zobrazit celou diskusi