Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Praze se prodávaly falešné jízdenky!

Většina cestujících nedokáže rozeznat falešnou jízdenku od té pravé. Na obrázku je poznáte, že pravá je už štípnutá
Většina cestujících nedokáže rozeznat falešnou jízdenku od té pravé. Na obrázku je poznáte, že pravá je už štípnutá  (Autor: Zpravy.rozhlas.cz)
Autor: hoř, mivrk - 
14. července 2011
19:37

Nikdo určitě nečekal, že když se zdraží MHD jízdenky, vyplavou na povrch rovnou i padělky. Dopravní podnik lidem nabídl, že ty staré, neprojeté od nich vykoupí. A teď se nestačí divit! Třetina ze všech vrácených jízdenek jsou padělky! Zfalšované jízdenky se možná prodávaly i několik let.

„Na rovinu musím říct, že úroveň těch padělků je velmi vysoká. Mnoho těch ochranných prvků bylo velmi zdařile napodobeno. Troufnu si tvrdit, že běžný člověk nemá v běžném provozu šanci padělek rozeznat od originálu,“ sdělil soudní znalec v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta Radiožurnálu, který s informací jako první přišel.

Padělky v takovéto kvalitě se podle Sitty rozhodně nevyplatí vyrábět v malém množství. Mezi lidmi jich tak bude nejspíš opravdu hodně. „Lze usuzovat, že když si někdo dal tolik práce, aby přivedl na svět padělek na takto vysoké úrovni, tak pak si myslím, že to množství musí být určitě vysoké,“ vysvětluje Sitta.

Případem už se zabývá i policie. Falešné jízdenky se totiž prodávaly v novinových stáncích a trafikách. „Padělky těchto jízdenek jsou velmi zdařilé, takže je zákazník, ale ani prodejce nemá šanci odhalit,“ potvrdila také mluvčí pražské policie Eva Stulíková.

siroky11 ( 14. července 2011 23:48 )

přesně tak! Sice to není v pořádku, ale schvaluji to! Možná kdyby ty milióny co si vyplácí nad výplaty (GŘ ČD - DPM a ministersto dopravy) by bohatě stačily a nemuselo by se stále zdražovat a tím by se ani nevytvářely padělky.

husqarnowicz ( 14. července 2011 21:17 )

Nikdo nečekal...? Když zdražili jízdné nad hranici únosnosti (už i předtím bylo nehorázně drahé), tak s tím mohli počítat. Možná, že kdyby si v DP hl.m. Prahy posvítili na manažerské smlouvy, platy a benefity, nemuselo ke zdražení vůbec dojít.

Zobrazit celou diskusi