Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Koukejte v noci na nebe, uvidíte Saturn, Jupiter a Mars

Okolo Zeme preletí kométa viditeľná aj voľným okom.
Okolo Zeme preletí kométa viditeľná aj voľným okom.  (Autor: acs)
Autor: ČTK, mivr - 
12. července 2011
10:40

Noční obloha plná hvězd je jistě krásná sama o sobě, ale tento týden tam jsou navíc k vidění planety Saturn, Jupiter a Mars a i Měsíc dorůstá k úplňku. Vesmír nabídne ještě dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny a galaxie.

Nebe v noci tento týden poskytuje neuvěřitelnou podívanou. Po setmění je až do půlnoci pozorovatelný v souhvězdí Panny Saturn. Jupiter září ráno před východem Slunce v souhvězdí Berana. Načervenalý Mars je viditelný za ranního svítání v souhvězdí Býka. Po půlnoci je možné dalekohledem pozorovat planety Uran v souhvězdí Ryb a Neptun v souhvězdí Vodnáře.

Měsíc se tento týden pohybuje souhvězdími Vah, Štíra, Hadonoše, Střelce, Kozoroha a Vodnáře. Nyní prochází poblíž hvězdy Antares, nejjasnější stálice v souhvězdí Štíra. V pátek 15. července je v úplňku.

Ze vzdáleného vesmíru je možné pozorovat dvojhvězdy Albireo v souhvězdí Labutě nebo Epsilon v Lyře. Astronomové také doporučují vyhledat kulovou hvězdokupu M 13 a otevřenou M 11 v souhvězdí Herkula a Štítu a prstencovou mlhovinu M 57 v souhvězdí Lyry. Vzdálené galaxie M 81 a M 82 je možné objevit ve Velké medvědici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi