Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lebku mrtvého mají místo věšáku!

Autor: Zbyněk Schnapka, evakk - 
4. července 2011
05:00

Otřesné! Vypreparovaná lidská lebka slouží jako věšák pro policejní čepici. Neúcta k mrtvému je ještě znásobena tím, že společnost vystaveným lidským ostatkům dělá skleněný půllitr na pivo. Fotografie, které zaslal Blesku čtenář, už převzala policejní inspekce.

Je to nechutné a neuctivé! Vypreparovaná lidská lebka krášlí kancelář šéfa hospodářské kriminálky v Prachaticích Tomáše Tesárka. „Začali jsme se tím zabývat. Budeme prověřovat všechny okolnosti případu,“ uvedla Radka Sandorová z policejní inspekce v Praze.

Lebka údajně patřila muži, jehož rozloženou mrtvolu našli před třemi lety v létě v potoce ve Volarech. „Tesárek tehdy případ vyšetřoval. Po uzavření případu, místo aby lebku nechal důstojně pohřbít, si ji vystavil ve své kanceláři. Přicházejí tam k němu podezřelí, svědci i další lidé, kteří si lebky s policejní čepicí všímají. Už na to několikrát upozorňovali, ale zbytečně. Ten policista by měl být potrestán,“ uvedl zdroj, který na případ Blesk upozornil.

Policistovi hrozí obvinění ze dvou trestných činů – hanobení lidských ostatků a zneužití pravomoci úřední osoby. „Na toto téma se s vámi bavit nebudu. Tyto věci s vámi nehodlám rozebírat,“ reagoval Tesárek, když po něm chtěl Blesk vyjádření.

„Vystavit lidskou lebku je proti pravidlům slušného chování. Je to neúcta k člověku a k základním morálním hodnotám,“ zhodnotil policistovo jednání psycholog Jiří Jelen.

Ostatky patří mrtvému, jehož případ vyšetřovali

■ Policie v létě 2008 na internetu žádala o pomoc při zjištění totožnosti mrtvého. „Horní i dolní čelist je bez zubů,“ uváděla policie. Lebce s policejní čepicí ovšem také chybí chrup.

■ Kdo byl mrtvým, policie zjistila za pomoci moderní metody. „Pomohla nám superprojekce. Podle lebky se počítačem vytvoří podoba,“ řekl českobudějovický policista Milan Bajcura.

■ Na polici za lebkou je na fotografii dobře patrné inventární číslo poličky, takže pro policejní inspekci by neměl být problém zjistit, v jaké kanceláři a u koho se lebka nachází.

■ Lebku mrtvého z Volar tehdy policejní specialisté řádně zdokumentovali. Inspekce tedy může snadno zjistit, zda je lebka s policejní čepicí identická s lebkou mrtvého muže z Volar.

Pozůstalá: Tohle si František nezasloužil

Pokud lebka v kanceláři elitního policejního důstojníka opravdu patří mrtvému muži z Volar, pak je ostatkem Františka Vandase z Českých Budějovic. Jeho nejbližší příbuznou Blesk vypátral v Domově pro seniory v Písku. „Jsem z toho v šoku. To snad není možné, že by lebka strýce mého zemřelého muže sloužila jako věšák na policejní čepici,“ reagovala Růžena Brezňanová.

„My jsme se s ním nestýkali. On žil sám v Českých Budějovicích a byl dost svérázný. Já ho naposled viděla někdy před 20 lety. Ale tehdy v roce 2008 přišel muž domů a řekl mi, že ten utopený ve Volarech byl František. Prozradila mu to prý tamější matrikářka,“ vzpomíná Brezňanová. „Nikdo si nezaslouží, aby se s jeho hlavou po smrti takto zacházelo,“ povzdychla si Brezňanová.

tetatretra ( 23. srpna 2011 15:00 )

Pan Mgr.,Bc. Tesárek,šéf hospodářské kriminálky v Prachaticích zřejmě jakémukoli trestu unikne. Zpovzdálí tuto kauzu sleduji a je mi zle. Inspekce samozřejmě šetří a pátrá, leč výsledek je asi takový: Lebku má umístěnou v kanceláři ne tři roky, ale nejvýše několik dní. Vedení policie se za něho jistě postaví, neb tak dobrého vedoucího, který přišel s čímsi průlomovým pro vyšetřování se přece není možné zbavit. Natož s ostudou. A kdyby se to náhodou někde zadrhlo, jeho tatík (ODS) jistě napne všechny páky a lana a vše půjde pod koberec. Jen taková perlička: pan Tesárek je členem církve Českobratrské a zastánce učení mistra Jana Husa. Popel tohoto významného člověka by si také dal do police pod čepici?? A co Husova rčení o pravdě, lásce a úctě?? Souhlasím s olympusem. Nehnat se jen za senzací!

olympus ( 17. srpna 2011 10:58 )

Teď jsem to viděl na vlastní oči. Skutečně ta lebka pod čepicí v kanceláři kriminalisty Tesárka na poličce je. A on se ještě tomu směje. To je skutečně případ zavrženíhodný. A jak mám informace, ten jmenovaný si dále sedí na svém teplém místečku, jako by se nic nedělo. Nevím, jestli tuto diskuzi čte také redaktor a autor článku, ale mohl by se i zajímat, jak případ pokračuje, jestli se skutečně nezametá pod koberec. A nebo mu stačí senzace a pak už jestli je to pravda, mu na tom nezáleží ?

suninmysoul ( 15. srpna 2011 22:51 )

 FAKTA NIKDO NEZMĚNÍ - JE TO TRESTNÝ ČIN !!!! http://www.youtube.com/watch?v=YaG4Vs7AD7c

suninmysoul ( 28. července 2011 11:50 )

něco na odlehčení případu, původní video bude zařazeno v pravou chvíli - http://www.youtube.com/watch?v=HT50sYFo4A8

olympus ( 23. července 2011 09:48 )

Chtěl jsem se podívat na to pokoukání, ale nějak mi to nefunguje.

Zobrazit celou diskusi