Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

U státních maturit dopadlo nejlépe Klausovo gymnázium

Ředitel gymnázia PORG Václav Klaus ml.
Ředitel gymnázia PORG Václav Klaus ml.  (Autor: David Port/MF Dnes/Profimedia.cz)
Autor: ČTK, jos - 
23. června 2011
14:39

Z téměř 1300 středních škol vyšlo ze státních maturit nejlépe soukromé Gymnázium PORG ředitele Václava Klause mladšího. Ministerstvo školství dnes zveřejnilo desítku nejlepších škol, bodovala hlavně pražská gymmnázia. Státní maturita přitom odhalila i školy, kde bylo neúspěšných více než 70 procent studentů. Žebříček všech škol ale ministerstvo nebude zveřejňovat. U maturit propadla téměř pětina ročníku.

"Celkem obdrželi naši studenti dvakrát chvalitebnou, všechny ostatní testy byly hodnoceny na jedničku," pochlubil se ředitel Klaus a dodal, že 80 procent jeho studentů si přitom vybralo těžší verzi maturit. Druzí nejlepší pak byli studenti pražského Gymnázia Jana Nerudy, třetí nejúspěšnější maturanti z pražského Arcibiskupského gymnázia. Do nejlepší desítky se dostala jen gymnázia, mimo jiné i pražské Keplerovo gymnázium nebo brněnské Gymnázium M. Lercha.

Přitom právě Klaus a ředitel prestižního brněnského gymnázia se vyslovili proti státním maturitám, kritizovali přebujelou administrativu, finanční náročnost a neobjektivitu.

Na druhé straně žebříčku se ocitli studenti nástavbových oborů, kterých propadlo 44 procent, z učňů neprošla asi třetina. Ministerstvo ale nechce zveřejňovat kompletní žebříček škol, úředníci počítají, že zvlášť v menších městech si rodiče mezi sebou řeknou, na kterých školách propadlo mnoho žáků. To by mohlo vést k rapidnímu poklesu uchazečů o tyto školy.

U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, tedy asi 17.000 lidí. Ti si nyní mohou zažádat o přezkoumání výsledků, opravné termíny se konají v září. Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun.

marh ( 24. června 2011 17:28 )

Chtěla bych jen upozornit na špatnou informaci... Brněnské Gymnázium M. Lercha se v první desítce neobjevilo. Došlo zde k záměně dvou různých brněnských škol

sebejka ( 23. června 2011 18:45 )

kdybys byl v obraze, věděl bys, že V.Klaus ml. je po obrně, kterou prodělal, ty chytráku

paul.hyena ( 23. června 2011 18:31 )

Mě ses lépe učit děvenko...

paul.hyena ( 23. června 2011 18:29 )

Od ČEZu nedostalo tohle gymnázium ani korunu. Tvůj blábol se hodí tak maximálně do Blesku

hezkyden ( 23. června 2011 17:06 )

Zbytečně hloupá poznámka.

Zobrazit celou diskusi