Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlastizrádci Treml a Wagner: Natočili vyhlazení Lidic

Autor: František Prachař, Kbali - 
5. června 2011
05:00

Redaktoři Blesku získali unikátní fotografie z vyhlazení Lidic 10. června 1942, které ještě nebyly zveřejněny. Ukazují lidi, kteří zachytili zrůdný smysl Němců pro dokumentární přesnost a zničení vesnice – někteří dobrovolně a s nadšením, jiní z donucení – pro ně natáčeli. Kdo byli tehdejší kameramani zločinu? Proč se k tomu propůjčili a jaké byly jejich osudy?

Za kamerami v Lidicích stáli dva zrádci své vlasti, sudetští Němci František (později Franz) Treml a Miroslav Wagner. Treml před německou okupací Československa prodával ve své firmě v paláci Lucerna kinotechnické výrobky firmy Zeiss-Ikon, a už tehdy spolupracoval s německou špionáží. Wagnerovi patřily laboratoře pro služby amatérům Zenit-filmu ve Vodičkově ulici v Praze.

Za kamerami v Lidicích stáli dva zrádci své vlasti, sudetští Němci František (později Franz) Treml a Miroslav Wagner. Treml před německou okupací Československa prodával ve své fi rmě v paláci Lucerna kinotechnické výrobky fi rmy Zeiss- Ikon, a už tehdy spolupracoval s německou špionáží. Wagnerovi patřily laboratoře pro služby amatérům Zenit-filmu ve Vodičkově ulici v Praze. Po obsazení republiky Němci se k nim oba otevřeně přihlásili a stali se aktivními kolaboranty.

Dokumentaristé zločinu

Badatel Jaroslav Čvančara se tragédií Lidic zabývá dlouhá léta. Zná dokonale i osudy nacistických kameramanů a zákulisí, pro které pracovali. Nedělnímu Blesku řekl:

„Treml i Wagner se velmi dobře znali se státním tajemníkem K. H. Frankem a s velitelem bezpečnostní policie SD Horstem Böhmem. Díky Frankovi se Treml stal zmocněncem NSDAP (Národně socialistická dělnická strana Německa založená Hitlerem, pozn. aut.) pro kinematografii, a zajistil tak kontrolu i vliv německé okupační správy nad protektorátní filmovou tvorbou.“

10. června 1942 o půl sedmé ráno se Treml s Wagnerem podle Frankova rozkazu připojili na Hradčanech k německému vojenskému konvoji. Měli s sebou kamery Zeiss-Ikon Movikon 16 s množstvím cívek s filmem, fotoaparáty a dalším příslušenstvím. Kam a proč jedou, nevěděli. Do obklíčených Lidic dorazili kolem deváté hodiny.

Mezi mrtvými a troskami

Tremla s Wagnerem doprovázel SS-Standartenführer Böhme a ukazoval, co mají nafilmovat. „Böhme osobně dohlédl, aby zvlášť natočili vysílačku, několik pistolí a samopalů, které tam vpašovali němečtí agenti Přeučil a Gerik,“ říká badatel Čvančara. „To byla záminka pro zničení Lidic.“

Němci zpočátku počítali s tím, že dokument o vyhlazení české obce budou promítat v kinech a záběry se zbraněmi měly jejich brutalitu ospravedlnit. Sešlo z toho poté, co ministr německé propagandy Goebels v dopise Hitlerovi napsal, že „…mezinárodní ohlas by mohl být krajně nepříznivý a Říši škodlivý.“

I tak ale Treml s Wagnerem spotřebovali všechen nachystaný materiál. U popravy 173 lidických mužů nebyli, ti v té době již leželi povražděni u Horákova statku a jejich těla oba zahlédli jen z dálky… Filmy vyvolali v laboratoři Zenit-filmu v nejvyšší tajnosti a Treml je předal Frankovi.

Podíl českých filmařů

Úřad říšského protektora nařídil 23. června 1942 Karlu Pečenému, majiteli filmové společnosti Aktualita, aby na příští den připravil k výjezdu skupinu dokumentaristů s veškerou technikou a příslušenstvím nutným pro natáčení v terénu. „Skupina musela naložit těžké, motory poháněné kamery Vinten s třistametrovými kazetami na film, ruční kamery Arriflex a dokonce i zařízení na snímání zvuku v exteriéru,“ líčí badatel Čvančara.

„Nikdo z nich nevěděl, kam jedou, a odmítnout rozkaz se tehdy, za stanného práva po atentátu na Heydricha, rovnalo trestu smrti.“ Němci postavili české filmaře na návrší u lidického hřbitova a přikázali jim, kam postavit kamery a co budou natáčet.

Tak byly pořízeny záběry demolice barokního kostela, celé řady ještě nedávno obydlených domů, Horákova statku i školy. Natočený film pracovníci Aktuality vyvolali v laboratořích Favoritfilmu v pražských Holešovicích, odkud je odvezlo gestapo.

Poválečný konec

Další osudy obou sudetoněmeckých filmových dokumentaristů byly pro tu doby typické, stoupali v kariéře. Treml v paláci Lucerna rozšířil své podnikání a ve shodě s některými českými podnikateli distribuoval filmy a vybavoval kina moderní technikou. Wagner kromě dosavadního podnikání obchodoval s nemovitostmi.

Po válce nebyl zatčen, pouze podal vysvětlení ohledně filmování v Lidicích a identifikoval některé nalezené negativy, které odtud pocházely. V roce 1948 emigroval do Brazílie, kde v roce 1963 zemřel ve městě Quarujá. Treml to měl jako aktivní nacista a sudetoněmecký zrádce horší a věděl to. Proto se po vypuknutí Pražského povstání v květnu 1945 pět dnů ukrýval v přestrojení v Roztokách.

„Lidé ho ale poznali, byl několik dní vězněn na Pankráci a pak dopraven do sběrného tábora na Strahově. Odtud uprchl, ale zlomil si nohu a 30. května zemřel na sněť v záložní nemocnici v Ženských domovech,“ uzavřel badatel Čvančara.

donatela ( 11. května 2012 02:30 )

PROČ jste tento text opakoval??

donatela ( 11. května 2012 02:27 )

Potřebuji se spojit s "badatelem" Čvančarou a zjistit, co všechno vybádal. Mám pro to osobní důvody i pochybnosti.

jakub-moravec ( 7. června 2011 08:21 )

gogo, vy jste historik na tyto věci a víte o tom všechno, ale nic jste nenapsal z toho na co jsem se ptal. Nechtěl jsem vědět jak by to bylo, kdybychom se bránili, protože vím taky, že "nelze vstoupit do jedné řeky dvakrát", ale zajímalo mě, kdo to zavinil a kde vznikly chyby, že to pak nakonec dopadlo tak jak to máme. Z chyb z minulosti se máme poučit pro budoucí časy, abychom nedělali stejné omyly dvakrát, ale musíme ty chyby nejdříve znát. Jak je patrno, dělali jsme podobné chyby znovu a znovu. Neměli jsme jen tu Mnichovskou zradu 1938, ale další zrada byla v r.1948 a pak ještě další v r.1989. Zapomínáme, že svoboda se získá pouze krví, i když se nám to zdá drastické, ale bohužel jinak to nelze. V r.1948 když komunisté švindlovali ve volbách a pak nastoupil Gottwald, měli jsme tu lůzu klackama vyhnat z Hradu, sice primitivní způsob, ale Husitům to přineslo vítězství. A pak v r.1989 jak jsme byli hloupí, když jsme se domnívali, že bez násilí budeme mít svobodu a demokracii. Naší vnuci, nebo pravnuci nás budou proklínat, jakou tu českou zem jsme jím vybudovali.

jakub-moravec ( 7. června 2011 07:55 )

wojtylak, s tím tak docela nesouhlasím, nikdo nás nemohl darovat Hitlerovi, kdybychom sami s tím nesouhlasili. Měli jsme Mnichovskou dohodu prohlásit za neplatnou, jestliže byla udělaná o nás a bez nás a bránit se! Kdo nám bránil, abychom se nemohli bránit???

gogo ( 6. června 2011 15:17 )

Ano, to je bohužel pravda....

Zobrazit celou diskusi