Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministerstvo radí: Učitelé, do rvaček žáků se nepleťte!

Ilustrační foto. "Do rvaček dětí se nepleťte, mohli byste přijít k úhoně," radí ministerstvo
Ilustrační foto. "Do rvaček dětí se nepleťte, mohli byste přijít k úhoně," radí ministerstvo  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Krčál, evakk - 
16. dubna 2011
10:46

Rvačka, která se odehrála minulý týden ve škole v Holicích u Pardubic, skončila vážným zraněním hocha (13). Jeho zlomený kotník možná už nikdy nebude zcela v pořádku. Zarážející je však fakt, který zjistil Blesk. Učitelé do rvačky vůbec nezasáhli. Řídili se totiž metodickou příručkou ministerstva školství, která jim radí se do ničeho neplést.

Rvačka dvou školáků trvala několik minut. „Ten starší kluk do mladšího pořád mlátil. Bil ho pěstí a kopal. Asi v půlce střetnutí jsem uslyšel křupnutí. On ho však tloukl dál. Běžel jsem pro učitele. Ten mi jen řekl, že z toho nic nebude,“ vzpomínal si na rvačku chlapec, který vše viděl. Podle lékařů má hoch nohu zlomenou v kotníku. Následky zranění si ponese patrně po celý život.

Rvačku i chování pedagogů, kteří do ní nezasáhli, vyšetřuje policie. Zatím však nebyl nikdo obviněn, a proto policisté nechtějí zveřejnit podrobnosti. Učitelé se brání tím, že se zachovali podle metodického pokynu ministerstva školství. V něm se mimo jiné píše: „Když se ke rvačce nachomýtnete, zasahujte rozumně až ve chvíli, kdy se účastníci trochu unaví. Jinak můžete přijít také k úhoně a zranění učitele je přeci jen zbytečná komplikace.“

Pokyn však už ministerstvo ze svých internetových stránek stáhlo. „Jedná se o metodickou příručku, která jen doporučuje. Byla k ní však řada připomínek, proto jsme ji stáhli a nyní probíhá zapracování připomínek. Některé pasáže byly opravdu nešťastné,“ řekla Blesku Lucie Kubovičová, ředitelka tiskového odboru ministerstva školství.

Příručku však má většina škol stále na svých webových stránkách a učitelé podle ní postupují.

tatu ( 16. dubna 2011 19:53 )

Kdybys pořádně četl dočetl by ses,že vlastně souhlasíš se značkou gogo.Akorát že ke "kmetovi" se nemůžeš přiblížit ani charaktetem ani intelektem,To vyplývá z tvých blábolů co neumíš napsat,ani se pořádně vyjádřit.

sakra ( 16. dubna 2011 17:26 )

Na těch dokonce písemně "zpracovaných" radách jasně vidíme co humus "pracuje" na našich ministerstvech. Neuvěřitelné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaachjooo ( 16. dubna 2011 16:34 )

zasáhnout se mělo, to je jisté, netřeba se hádat, na druhé sztraně byste se divili, jaký materiálek se dnes do školy dostává...

aaachjooo ( 16. dubna 2011 16:32 )

ano, které vychovávají takoví rodiče jako vy, ty jsou líné, drzé a nevychované, pes je zakopaný v rodině...tady je to naprosto zřetelné....

aaachjooo ( 16. dubna 2011 16:30 )

hlupáku zamindrákovaný....

Zobrazit celou diskusi