Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nenažraní Pražáci, křičel Krumlov, když odváželi Epopej

Autor: ČTK, mivr, josK, Ondřej Požár - 
7. října 2010
13:05

Nadávky, protesty, pak strkanice a nakonec zásah policie! To vše provázelo dnešní stěhování slavné Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy z Moravského Krumlova do Prahy.

Alfons Mucha se musel obracet v hrobě! Vzácné dílo - ohromná plátna zobrazující dějiny Čechů a Slovanů, které věnoval Praze pod podmínkou, že pro Epopej postaví speciální pavilon (což se dosud nestalo), se po 47 letech stěhuje ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy. A jeho poslední cestu provázel nedůstojný konflikt.

Nenažraní Pražáci. Fuj, Praho! Praha je nade vše! Znělo náměstím před krumlovským zámkem, kde se shromáždilo několik hloučků protestujících studentů a občanů města. Proti stěhování uměleckého díla, které je prvořadou turistickou atrakcí Moravského Krumlova, se totiž zvedla vlna nevole hlavně mezi místními lidmi.

"Dnešní den beru tak, že jsem přišel na pohřeb Slovanské epopeje. Cítím lítost i ponížení," řekl Blesk.cz jeden z protestujících studentů Vojtěch Jelínek.

Se stěhováním obrazů se začalo hned od rána, přitom ještě před dvanáctou hodinou do zámku přijeli lidé, kteří měli domluvenou prohlídku. Pracovníci pokladny je ale nechtěli pustit. To se turistům, kteří chtěli ještě Muchovo dílo vidět a zaplatili vstupné, nelíbilo a strhla se strkanice u dveří do galerie. Vyhrocenou situaci nakonec řešila přivolaná hlídka Městské policie.

„Řešili jsme konflikty kvůli prohlídce. Plátna bychom chtěli přestěhovat postupně. Nejprve se sbalí. A příští týden bychom je chtěli do středy či
čtvrtka odvézt,“ uvedl pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha, který do Krumlova osobně přijel.

Po sbalení prvního plátna byli ze zámku vyhozeni i novináři. Pecha si stojí za tím, že plátna v Praze zůstanou i po 31.květnu 2011. To je lhůta uvedená pro vystavení díla v předběžném rozhodnutí znojemského soudu. Podle právníků by ale v červnu měla Praha dílo vrátit do Krumlova. Právník Muchovy rodiny Roman Koucký však naznačil, že Praha do voleb plátna nepřeveze!

„Nepochybně existují právní instituty, které ještě mohou stěhování epopeje zabránit. Konkrétní však nebudu, to bych soupeři prozradil, co na něj chystám,“ odmítl vytáhnout eso Koucký.

První obraz už je dole

Do Rytířského sálu zámku, kde je dílo od roku 1963 vystaveno, přijel se skupinkou zástupců Prahy i radní Ondřej Pecha (ODS) a ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. "Budeme se snažit, aby byly obrazy přestěhovány co nejrychleji," řekl Bufka a dodal: "Několik dnů bude trvat snesení obrazů. První transport je připraven na příští týden."

Z kolekce dvaceti pláten sejmuli jako první obraz Car Simeon Bulharský, který se musí narolovat do speciální tuby, aby se mu při přepravě do hlavního města nic nestalo. Díla se budou převážet asi po pěti kusech.

Odvoz bude možná pozastaven

Stěhování obrazů bude po technické stránce velmi náročné. U každého z obrazů bude nutné postavit lešení a z něj jej pak svěsit dolů na zem. Tam začne pomalé namotávání plátna do speciálního tubusu. Obrazy budou převezeny a umístěny do pražského Veletržního paláce. Pražská výstava by měla být podle Bufky otevřena v prosinci a potrvá do května příští roku.

Odvoz obrazů by mohl ale znovu zablokovat moravskokrumlovský úřad. Kdyby totiž Muchova rodina opět požádala o předběžné opatření, úřad by se jím znova zabýval. "Nechci předjímat, je to věc dědiců, ale pokud se obrátí na úřad v Moravském Krumlově, městský úřad jasně ví, v čem udělal chybu v předešlém řízení," sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Stěhování obrazů bude po technické stránce velmi náročné. U každého z obrazů bude nutné postavit lešení a z něj jej pak svěsit dolů na zem. Tam začne pomalé namotávání plátna do speciálního tubusu. Obrazy budou převezeny a umístěny do pražského Veletržního paláce. Pražská výstava by měla být podle Bufky otevřena v prosinci a potrvá do května příští roku.

Líbí se vám tento článek? Čtete rádi Blesk.cz? Hlasujte pro nás v anketě Křišťálová lupa!

hzora ( 12. října 2010 16:42 )

do Pražáků nenažranejch,zvlášť když vezmeme v potaz,že třetina pražáků má moravské kořeny a třetina jsou přistěhovalí moraváci,kteří tu zdomácněli.Tak to bude asi v genech.No a kde jsme je vzali? no přece u svých předků moraváků.Podotýkám že já rodilá pražačka mám babičku z Moravy.Ale nikdo nemá pražáky v hubě tolik jako poctiví Moraváci

marmelada ( 11. října 2010 15:58 )

Neskutečné.... tak z toho asi bude česko- moravská válka.

ales1 ( 10. října 2010 23:08 )

nikdo nevie, iba súdruh ...ptal jsem se na Topolánka. Takže žádné systém tunelů, ale konkrétní kauzy.

nikto nevie ( 10. října 2010 20:48 )

Socialistický lampasák Topolánek nikdy nebyl šéfem. Ten byl vždy jen trapnou vulgární loutkou v rukách jiných kosů. Sysém tunelu je stále stjený. Třeba za Telekom nám němci začátkem 90 let nabízeli 80 miliard. Neprodal se. Ale půjčili jsme si 37 miliard a koupili jsme Eurotel a pak jsme Eurotel i s Telekomem prodali Telefonice za 80 miliard. Premier pak dostal 100milionovou provizi za zprostředkování tunelu. Tvrdík byl v té době ministrem obrany a dohadoval s Američany radar.

ales1 ( 10. října 2010 20:05 )

no a jak ten tunel měl vypadat konkrétně? Povídej, brouku A bacha, Tvrdíka se v tom cirkusu nezbavíš, ten tam hraje jednu z hlavních rolí. A Topolánek jeho šéf není

Zobrazit celou diskusi