Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud: Albert patří oběma firmám!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jip, jak - 
16. srpna 2010
23:00

Společnost Ahold, která vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, svedla boj se společností Kraft Foods. Ta vlastní závod Opavia a hlavně sušenky Bebe Albert už celých deset let.

Teď je rozhodnuto. Všechno začalo, když Ahold požádal Úřad průmyslového vlastnictví o registraci značky Albert supermarket a Albert hypermarket. Jenže značka Albert už dávno patřila Opavii, potažmo firmě Kraft Foods, která Opavii od roku 2007 vlastní.

Spor mezi dvěma velkými firmami v Česku, které dávají práci stovkám zaměstnanců, nakonec rozhodl až soud. Značku Albert přiklepl oběma. Kompromis spočívá v tom, že ji bude každá firma používat pro jiný druh zboží. Zakázal tak například Aholdu užívat značku Albert pro nápoje.

Spory o znnačku jsou běžné

V historii potravinového průmyslu není takový spor první ani poslední. O značku se bojovalo i v případě alkoholových nápojů u Budweiseru, Becherovky nebo Tokaje. Poslední spor mimo svět potravin zasáhl například legendární postavičky Igráčky.


Spory o značky, které se vedly v minulosti:

Budweiser

Budějovický pivovar Budvar, který Němci přejmenovali na Budweiser, byl založen v roce 1895. Americká fi rma Anheuser- Busch ale zavedla svou značku Budweiser už v roce 1876. Spor mezi dvěma pivovary trvá více než sto let. Naposledy soud zamítl Američanům i registraci značky v Evropě. Zemím Evropské unie tak zatím kraluje český Budweiser.

Becherovka

Karlovarská Becherovka, originální výrobek české fi rmy Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s., vedla spor s rodinou Hoffmanů. Matka se synem distribuovali do slovenských obchodů svou becherovku a tvrdili, že jsou právoplatnými dědici práv na výrobu bylinného nápoje. Nebyli. Matka tehdy dostala podmíněný trest a syn šel na 1,5 roku do vězení.

Tokaj

O právo užívat název Tokaj nebo Tokajská vinařská oblast se pře Maďarsko se Slovenskem už od šedesátých let. Dodnes se neví, podle čeho dostal nápoj své jméno. Jedna verze tvrdí, že jde o název maďarského vrchu Tokaji Hegy a pod ním ležícího města Tokaj, druhá říká, že jde o oblasti u slovenského Cejkova – Tokajské vrchy. Alespoň prozatím patří značka oběma.

Igráček

Kdo by tuhle hračku neznal? Snad jen ti, kteří se narodili ve třetím tisíciletí. Když se začala znovu po revoluci vyrábět, vznikly problémy. Pár týdnů před zahájením výroby nové kolekce se vyřešil spor o užívání značky Igráček. Tu vlastnil podnikatel Lubomír Bláha a s prodejem vyčkával. V červenci nakonec svolil, a postavičky tak nemusely na trh s jiným jménem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi