Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Prahou se prohnala bouře, kroupy ničily auta

Autor: šim - 
15. srpna 2010
00:05

Ledové kroupy o velikosti vlašských ořechů, průtrž mračen a bouřka se v neděli kolem deváté hodiny prohnaly nad hlavním městem. „Kroupy rozbily zadní i boční skla aut, promačkaly kapoty,“ popsal spoušť, kterou po sobě nechala asi půlhodinová bouřka v Praze 4.

„Zatím jsme měli patnáct výjezdů. Většinou jsme čerpali vodu ze sklepů a garáží. Odstraňovali jsme také stromy spadané přes silnice,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Voda mimo jiné natekla do vestibulu stanice metra Můstek, odkud ji museli vyčerpávat hasiči. Vyplývá to z informací mluvčích pražských zdravotníků a hasičů a svědků na místě.

Zdravotníci vyjížděli k šesti zraněním. Lidé buď uklouzli, nebo byli zasaženi kroupami. Podle mluvčí pražské záchranné služby bylo patrně nejvážnější poranění muže, na něhož spadlo střešní okno - rozbité sklo mu poranilo nohu a bylo příčinou tepenného krvácení. Další muž utrpěl úraz hlavy. Zraněny byly i čtyři ženy, a to po pádu na záda nebo utrpěly zranění na hlavě.

Několikacentimetrové kroupy padaly zejména v jižní části města, v Praze 4, na Chodově, Zahradním Městě, ale i na Vinohradech v Praze 2. V Argentinské ulici v Praze 7 popadaly přes silnici stromy.

Vydatný déšť zatopil stanici metra C Florenc. Vlaky tu nezastavují, v obou směrech stanicí pouze projíždí. "Na nástupišti je kaluž vody, v kolejišti voda stojí," popsal situaci v metru redaktor Blesk.cz.

Byli jste svědky včerejších bouřek s obřími kroupami a podařilo se vám vše zdokumentovat? Pošle nám také svoje fotografie na tip@blesk.cz

stastnyjim ( 16. srpna 2010 13:07 )

Ono je to stejně moc dlouhý, takže to dost lidí ani pozorně číst nebude. Mimochodem - místo toho "díky" v uvozovkách by se dalo docela dobře napsat "kvůli".

radovanec ( 16. srpna 2010 00:52 )

První věta má být správně: Dřív u nás spadlo vždy ve formě deště takřka výhradně jen to, co se zde předtím i vypařilo - jen občas se zde projevil "zavlažující" vliv Atlantiku. Sorry!!! (Práce kvapná, málo platná(

radovanec ( 16. srpna 2010 00:48 )

Zatímco dřív u nás spadlo vždy ve formě deště takřka výhradně jen to, co se zde i vypařilo - jen občas se zde projevil vliv Atlantiku. Proto bouřilo vždy jen tak 2-3x za léto, vzduch vždy tak po třech, čtyřech týdnech veder začal houstnout, nastalo dusno a to se uvolnilo při pravé letní bouři. Teď přijde dusno vždy okamžitě s teplem, bouřky jdou jedna za druhou a po bouři je (úplně stejně jako v tropech), je ještě více dusno než předtím. (Jen po málokteré je vzduch "vyčištěn"). Všechno to nebývalé množství vody je sem transportováno typickým monzunovým prouděním - většinou od Středozemního moře. (To mívalo dřív ve střední Evropě taky někdy vliv, avšak naprosto opačný než dnes: pomáhalo totiž stabilizovat týdny a týdny slunečného počasí). Se skleníkovým, lidskou činností způsobeným efektem, je dnes všechno jinak. Ta večerní, poslední klimatická katastrofa v Praze se zatopeným metrem a sklepy jen dokazuje, že typicky monzunové, tzv. bleskové povodně nepřicházejí "z polí, strání a luk", nýbrž ve formě plošné "niagáry", přímo z nebes. Člověk má pocit, že bez přehánění vše, co se ze Středozemního moře vypařuje (a je toho "díky" globálnímu oteplení mnohem více než dřív), padá tu na nás. Na Liberecko a Ústecko spadla v minulých dnech skutečně "půlka Středozemního moře"!

Zobrazit celou diskusi