Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brusel ve válce proti cigaretám: Zmizí loga?

Výrazné logo na krabičce cigaret bude možná brzy minulostí...
Výrazné logo na krabičce cigaret bude možná brzy minulostí...  (Autor: Zpravodajové Blesku)
Autor: jos - 
6. srpna 2010
13:18

Revoluce v přístupu ke krabičce cigaret! Evropská komise chce sjednotit podobu krabiček všech značek. Mají zmizet názvy cigaret, loga i barvy! Prioritu bude hrát varování o nebezpečí tabákového dýmu!

Koupit krabičku marlborek, kamelek nebo spart může být během několika let nemožné. Lidové noviny informují o tom, že Evropská komise připravuje regulaci, která má za cíl vymazat z cigaretových krabiček veškeré obrázky, znaky, loga a barvy. Černobílé krabičce má dominovat varování, že kouření škodí zdraví. Označení výrobce (značky) má být uvedeno tak, aby mělo pouze informační, nikoliv reklamní charakter.

Návrh vyvolává rozporuplné reakce

"Jednáme o tom, do konce roku bychom chtěli předložit návrh k veřejné diskusi. V platnost by podobné opatření mohlo vstoupit zhruba do pěti let," potvrdil Lidovým novinám zdroj blízký Evropské komisi. Návrh na "vyblednutí" cigaretových krabiček ale neměl dosud mnoho fanoušků. Loni ho například zamítl litevský parlament.

Výrobci cigaret se bouří

Tabákové výrobce iniciativa Evropské komise znepokojuje. "Podporujeme regulaci zaměřenou na omezování negativních dopadů způsobených spotřebou tabákových výrobků. Už ale nepodporujeme opatření, která by nám zabránila účastnit se spolu s ostatními výrobci běžné hospodářské soutěže nebo která by dospělým spotřebitelům znemožňovala kupovat tabákové výrobky," řekla Andrea Gontkovičová, ředitelka vnějších vztahů společnosti Philip Morris ČR.

djaba ( 6. srpna 2010 21:50 )

Ano a jako pokračování by se mohly sjednotit obaly na všechno. Měly by být stejně velké , tvar krychle , bílé a jen s nápisem - Konzumace nebo používání škodí zdraví.Až vyřeším sjednocenou velikost , totiž třeba jedna jehla by se ve velkém obalu ztratila a pračka by se tam zas nevešla ,dám vám vědět .

golf33 ( 6. srpna 2010 15:32 )

Bruselští kreténi a hovada se zase předvedli. Prvně jim vadí připojení reprobeden banánky, tak se připojky zaslepujou, atd. atd. Kokotina za kokotinou. Bruselští dementi a celá posra.ná EU. Svobodo, kde jsi?

fouk.si ( 6. srpna 2010 15:26 )

k nevíře.Celou EU nám byl čert dlužen vymýšlejí jenom ko.ko.tiny

e.44 ( 6. srpna 2010 14:20 )

alex0800 EU opět vymyslela úžasnou kravinu. Nadělá jenom spoustu problémů tabákovému průmyslu, který je v mnoha zemích jedním z nejdůležitějších pilířů držících ekonomiku státu nad vodou, ale kuřáků díky tomuto opatření rozhodně neubude.A je dost pravděpodobné, že se tím opět nahraje pokoutným výrobcům, kteří neplatěj daně.

sakra ( 6. srpna 2010 13:57 )

Souhlas. Evropská komise je čím dál blbější. Je k ničemu jako velká většina našich "politiků"! Jen stojí peníze.

Zobrazit celou diskusi