Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zveřejnili tajné agenty, ohrozili jejich životy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
2. srpna 2010
07:48

Ústav pro studium totalitních režimů nedopatřením spolu se jmény někdejších komunistických špionů zveřejnil na internetu i jména doposud aktivních agentů. Spolupracovníci tajné služby tak jsou vystaveni nebezpečí.

Podle informací MF Dnes, která o zveřejnění jmen informovala, jim může jít i o život. Archiválie, které Ústavu pro studium totalitních režimů poskytlo vojenské zpravodajství, zveřejnil ústav na internetu v dubnu a volně přístupné byly až do června. Obsahují přitom jak jména lidí, kteří pracovali pro rozvědku za totality, tak údaje o lidech, kteří po roce 1989 zůstali a slouží novodobé tajné službě. Dohromady jde o jména 380 lidí.

"Může to ohrozit jejich bezpečnost. Určitá rizika tam jsou," řekl Zdeněk Hazdra, který je pověřen řízením Ústavu pro studium totalitních režimů. "Vojenské zpravodajství vnímá zveřejnění jako problém, avšak přímé ohrožení agenturní činnosti nehrozí," uvedl Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany. "Jestli to tak je, tak je to velký průšvih. Ti lidé se musí okamžitě stáhnout domů," řekl ke zveřejnění jmen agentů expert na tajné služby a bývalý šéf vojenské tajné služby Jiří Růžek.

"V normálním státě by se to stát nemohlo"

Mezi prozrazenými jsou podle MfD i někteří současní diplomaté, kteří působí nebo ještě donedávna působili na různých postech na českých ambasádách. O kolik lidí se jedná ale není zřejmé.

"Už o tom vím, že mě prozradili. Jestli mě to uráží nebo štve? To je slabé slovo. To by se v normálním státě prostě nemělo stát," řekl jeden z prozrazených českých agentů.

Vojenská rozvědka vysílá agenty do ciziny, aby zjišťovali údaje o cizích armádách nebo zbrojních programech. Zaměřují se také na pronikání do struktur teroristických organizací.

ales1 ( 2. srpna 2010 10:58 )

Agenti a špioni za panování KSČM byli pouze a výhradně komunističtí agenti a špioni. Co měli na práci? Jistě péči o to, aby zde byla demokracie, aby nás žádný cizí stát nemohl okupovat, aby nám neukradl nikdo vynález JZD. Jděte do háje, lidí, kteří dobrovolně sloužili totalitě a okupantům už mají být dvacet let když ne v kriminále, tak aspoň mimo jakoukoliv státní službu. Místo toho straší na ambasádách. Buď to vždy dělali pro peníze a pak jsou to jen prodejné děvky, které přeplatí kdo chce a které mají ke zradě hodně blízko nebo to byli komunističtí fanatici.

sakra ( 2. srpna 2010 10:57 )

Ráj to na pohled. U nás je vše možné i to co je v normálních státech absolutně nemožné. Jasně vidíme na co nám takové "ústavy" jsou. To samé "tajné služby" když se všechno vykecá, nebo koupí za peníze. Ale jsou to přece dobré "trafiky" a občan to zaplatí.

ales1 ( 2. srpna 2010 10:55 )

jako že by někdo mohl odbachnout kapitána Minaříka? No to by bylo neštěstí)

siroky11 ( 2. srpna 2010 10:52 )

Vy jste nějaký přechytralý, nezdá se Vám? Domníváte se snad, že agenty a špióny měla "POUZE" STB??? Myslíte si, že tento režim je už nemá??? Prosímvás, kde to žijete?

siroky11 ( 2. srpna 2010 10:47 )

Na Bělehrááád Člověk žasne, co jsme to za stát! Světová ostuda!!!

Zobrazit celou diskusi