Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Rozkoši uhynuly tisíce úhořů! Nikdo neví proč!

Na březích nádrže se povalují mrtvá těla úhořů
Na březích nádrže se povalují mrtvá těla úhořů  (Autor: Jitka Žigová)
Autor: Jitka Žigová - 
21. července 2010
19:25

Stovky až tisíce úhořů uhynuly v přehradní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Mrtvé ryby dosahující i takřka jednoho metru délky se objevovaly postupně v minulých dnech na celé 800hektarové vodní ploše. Co je zahubilo, není jasné. Tak velký úhyn úhořů na východě Čech však rybáři nepamatují. Škodu odhadli na minimálně milion.

Mrtví úhoři se začali objevovat na Rozkoši od neděle a šlo to ráz na ráz. Včera příznivci Petrova cechu sbírali stovky ryb a posílali je na likvidaci do kafilerie.

„Uhynula většina úhořů, kteří tam byli,“ konstatoval jednatel východočeské pobočky Českého rybářského svazu Miroslav Bialek. Pár desítek úhořů rybáři nechali převézt do laboratoří ke zkoumání a zjištění příčiny úhynu. Ta by mohla být známa za několik týdnů.

Rybářská tragédie

„Zatím můžeme vyloučit, že by úhyn zavinila nákaza parazitem. Ta vysoká teplota vody asi taky nebude příčinou, protože jsou tam ryby, které jsou na ni a množství kyslíku mnohem náchylnější než úhoři, a dál žijí. Půjde asi o záležitost specifickou jen pro úhoře. Vůbec ale netušíme, co to je. Je zajímavé, že hynuli spíše úhoři starší generace,“ řekl Bialek

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi