Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtenáři Blesk.cz: Pár facek pro zlobivé žáky? Problém (ne)řeší!

Pár facek problém (ne)vyřeší
Pár facek problém (ne)vyřeší  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim - 
21. července 2010
05:00

DISKUZE: Dlouhý bič a malý dvůr? Návrat rákosky, klečení v koutě, vyloučení z výuky? Jak se bránit proti zlobivým žákům? Někteří čtenáři Blesk.cz mají jasno, pár facek a je klid!

Zavedení jakési smlouvy mezi školou a rodiči o tom, jak zkrotit nevycválané školáky, by podle Věcí veřejných, které s tímto nápadem přišly, mělo konečně vyřešit problém mnohdy bezmocných učitelů, kteří mohou jen přihlížet mnohdy agresivnímu a vulgárnímu chování žáků a studentů ve školách.

Smlouvy by měly obsahovat pravidla, práva a povinnosti, které má škola, rodič i samotný žák či student. V dokumentu by mělo být popsáno například to, jak se škola bude chovat k dětem, které v hodině vyrušují a jsou agresivní. "V takovém případě by byl žák třeba vyloučen z výuky. Na řadu by přišla alternativní náplň hodiny. Tou by byl pohovor se školním psychologem a nějaká forma terapie," vysvětlil autor návrhu ministr školství Josef Dobeš.

Tento návrh se ukázal jako velice kontroverzní, stejně jako celý problém. Nejen podle příspěvků v diskuzi je vidět, že problém narůstající agrese dětí je palčivý problém. Jen málo rodičů se s ním nesetkalo. Nejde jenom například o šikanu mezi žáky, ale o šikanu či přímo terorizování učitele dětmi. Co tento problém vyřeší? Měly by být povoleny tělesné tresty?

Pár facek to vyřeší

"Mám takový pocit že tady nejsou na vině učitelé, ale rodiče! Učitel může mít vrozenou autoritu a nemusí! Ten kdo ji má, to má asi snadnější, ale ten který ne, to přeci neznamená, že mu děti mohou nadávat a chovat se tak jak chovají!! Když jsem jednou přišla domu a začala si stěžovat, že mi dal učitel facku, v domnění co si to jako dovoluje, tohle rodiče jen tak nenechají, jsem dostala takovou od táty, že jsem vzala druhou o zeď! A táta to okomentoval: Když už ti dal učitel facku, to už si sakra musela dělat bordel! A tak to má prostě být! Dřív dostalo téměř každé dítě na zadek a nic z toho nebylo, dneska mají všichni svá práva a nikoho se nesmíte dotknout!" napsala do diskuze na Blesk.cz uživatelka s přezdívkou bejcice.

Chyba je v rodičích a výchově

Podle mnohých čtenářů je chyba ve výchově rodičů. To, v jakém prostředí dítě vyrůstá, jaké modely chování vidí kolem sebe, do jisté míry determinuje jeho osobnost a chování v budoucnosti. "Domlouvání a prošení dětí v tomto věku???? Není normální. Nejsem pro trestání dětí, ale opakovat něco 100x - neexistuje, výchovný pohlavek a nebo nakládačka na zadek vyřeší vše, a vím to z vlastní zkušenosti - mám 3 a 6 letého kluka a to je dost dobré školení. Chyba totiž není v dětech, ale v rodičích a jakmile povolíte - je zle .A tak se nedivte, že z některých dětí rostou takoví experti - žádná hyperaktivita - pár výchovných a je po hyperaktivitě," míní uživatel s nickem harydada.

Proti trestání dětí je také čtenář kozmix. "Mě rodiče nebili a nemusím se za sebe stydět. Já své děti nemusím bít, jelikož je vychovávám tak, že k tomu nemám důvod!"

Dobrý učitel má respekt, a když ne?

"Nikto predsa nemôže nútiť učiteľa, aby fyzicky trestal žiakov, to by bol trest skôr pre toho učiteľa. Ale keď rodič podpíše dohodu so školou, ktorá určí, za akých podmienok umožní žiakovi škola študovať na onej škole, potom bude zodpovednosť na rodičoch, aby prinútili svojho potomka chovať sa prijateľne. Prečo by ostatné deti, ktoré chcú naozaj študovať museli zniesť neustále vyrušovanie od nejakého primitíva?" píše čtenářka evita5555.

"Respekt v žácích musí učitel umět vzbudit už tím, jak vstoupí do třídy. Učitel musí být sebejistý, klidný, nesmí se nechat hned tak něčím vykolejit a musí být na jeho vystupování poznat jeho dobrý charakter. Pak má u žáků přirozený respekt a má s nimi minimum problémů. Pokud nějaký kantor vstupuje do třídy přikrčenej, jako by čekal ránu křídou mezi oči, děti jeho nejistotu okamžitě vycítí a podle toho se k němu chovají," míní uživatelka e.44.

A jaký je váš názor? Je chyba v dětech, učitelech nebo systému? Zapojte se také do diskuze! Diskutujte pod článkem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djtycka ( 29. července 2010 18:23 )

Dříve bylo normální, že učitel dal žákovi rákoskou přes pracky ale tahle doba je pryč, byl zaveden zákon že učitel nesmí udeřit dítě nebo ho psychicky napadat. Lidé mají v dnešní době na výběr a rodiče v žádném případě nebudou souhlasit s tím aby učitelé bili jejich děti. Já sem vyrůstal v době kdy už to bylo zakázané. Je pravdou že dnešní děti jsou mnohdy nevyzpytatelné, vulgární, agresivní ale tohle je pouze vina rodičů. Souhlasím s tím že by učitel měl mít právo vyhodit žáka s výuky ale tohle pořád nic neřeší. Přesto nejsou na vině jen žáci ale dokonce i učitelé. Já s oblibou říkám že učitelem nemůže být každý kdo má vysokou školu, učitel by měl mít pevné nervy, být klidný, ohleduplný a hlavně umět s dětmi zacházet. Myslím že by měli být napsány zkoušky pro učitele. Ty by obsahovali psychotest(žádné za a) b) c) ale pěkně svůj názor jak by reágoval v dané situaci)..ano jasně stojí to peníze ale pro naši vládu by mělo být prioritou vzdělanost obyvatelstva, vždyť tohle je vizitka našeho státu. Učitelé by měli být staršími kamarády žáků, jen takhle lze dle mého dosáhnout klidné výuky. Všichni si myslí že řev a mlácení něco řeší...u malých dětí možná ale on si na to taky člověk zvykne a pak z toho začne mít srandu, o nic nejde, vyhodit mě nemůžou a kdyžtak mi maminka pomůže. P.S. Dobrý učitel naučí, zaujme, v případě nepochopení látky vysvětlí a můžete si s ním popovídat. Potkali jste někdy takového učitele? já ne!!

djpremier ( 21. července 2010 21:34 )

tri ctvrtě učitelu skončí za mřížema kvuli rasismu...

anka ( 21. července 2010 21:30 )

mate pravdu.....mam nekolik pratel....ktere maji 3 deti...vsechny vychovavali stejne sve deti........a jedno je problemove....( hm...pokazde kluci)....a co me napadlo tedka...vsechny kouri denne jointa

lomacka ( 21. července 2010 20:32 )

Myslí si, že všechno je tak trochu dobou a vím o čem je řeč. Mám dvojgenerační děti a tak mohu posoudit chování dříve a dnes. Dcera se narodila v roce šedesát devět, chodila jsem poctivě do školy na schůzky a nikdy nebyl problém.Další děti jsou ročník 85 syn a 88 dcera a to je jak se říká po sametové., nová generace. Když se šlo synovi na schůzku do školy, tak s plnou parádou, ještě týden jsem se za něj styděla.Nikomu nepřeji mého syna, kterému je dvacet pět roků. A přitom všechny děti mají stejnou výchovu. Mám dojem , že kdyby chtěl trestat učitel mého syna, tak má pěkný malér, protože je to neurvalec a asi by ránu vrátil. Přitom se ale dobře učil, ale chování za tři. S dcerami nebyl nikdy ve škole žádný problém a je to i nyní v dospělosti. Nedovedu si žádnou metodu, o kterých je dnes diskuse ani představit. Ale názor některých, že vše pochází z rodiny je někdy zavádějící, myslím si, že více udělá parta jak ve škole, tak ve volném čase. A to jsme všechny stejně vychovávali k úctě k učitelům, ke starším a já nevím co ještě. Když doma na učitele nadávali, tak jsme jim vždy řekli, že ten učitel již dokázal už jen to, že vystudoval a oni ještě nemají ukončené ani základní vzdělání. Tak nevím

babcq ( 21. července 2010 19:47 )

Igor Hnízdo, vzpomínáte?

Zobrazit celou diskusi