Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na silnicích umírá stále více cyklistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: PZ)
Autor: ČTK, ama - 
10. července 2010
10:57

Na českých silnicích umírá stále více cyklistů. Za prvních pět měsíců roku jich zemřelo při nehodách 19, o pět více než ve stejném období loňského roku. Za nehodami cyklistů stojí často alkohol, řekl Josef Tesařík z policejního prezidia, který statistiky zpracovává.

"Cyklisté si neuvědomují, že jsou normální řidiči, a tudíž pro ně také platí nulová tolerance alkoholu," řekl odborník na dopravu Jaroslav Hořín.

Pokud cyklista před jízdou konzumuje alkohol, hrozí mu stejné sankce jako řidič, jen nepřijde o řidičský průkaz a o body.Jízda s méně než jedním promile může cyklistu přijít až na 20.000 korun, nad promile až na 50.000 korun.

Každou jedenáctou nehodu zaviní opilý cyklista

Cyklisté vloni zavinili 522 nehod pod vlivem alkoholu. Při loňských nehodách cyklistů pod vlivem alkoholu zemřelo 13 z nich. "Každá jedenáctá dopravní nehoda zaviněná pod vlivem alkoholu byla vloni zaviněna opilým cyklistou," dodal Hořín.

Nejčastější příčinou nehod cyklistů je podobně jako u řidičů motorových vozidel, že se nevěnují řízení. Dalšími příčinami kolizí cyklistů jsou nedání přednosti při vjíždění na silnici, nezvládnutí řízení či vjetí do protisměru.

anelam ( 12. července 2010 06:52 )

Přítele srazil náklaďák,rohem korby,ani o tom nevěděl,jel dál.....mně vytlačil autobus ,který uhýbal autu v protisměru,které předjíždělo na plné Přítel 6-zlomených žeber,já naraženou ruku-tak to dopadlo celkem dobře.Od té doby po silnici nejezdím.

bosomfriend ( 10. července 2010 22:11 )

už jste zapomělůi, co jsem vás učil jako nehodový referent ? cyklista nevlastní řídičák. Tudíž nemusí znát vyhlášku. Vy naopak ano. Je mu může zabát špatně, může špatně slyšet. může být strarý a chovat se nejistě. Vy jste řidiči a to vše musíte vzít v uvahu. Jestli né, tak nemáte jako řidiči na vozovce co dělat. v Německu by jste už byli dávno bez papírů !!!!

Zobrazit celou diskusi