Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Metro A v Praze bude delší o čtyři stanice!

Autor: Šimon Hradní - 
22. června 2010
10:06

Uložením sošky svaté Barbory, patronky všech havířů, do štoly Markéta začala v pondělí na Vypichu ražba tunelu nového úseku metra trasy A. Do roku 2014 tak vzniknou čtyři stanice, které propojí Dejvickou s Motolem. Projekt má přijít bezmála na 20 miliard korun, hradit ho budou z části fondy EU.

Ze staveniště nedaleko konečné tramvají na Vypichu se bude razit do dvou směrů. Připravena je štola pro stanici Petřiny i štola pro tunel k motolské nemocnici. Za Dejvickou by tak měly vzniknout bezbariérové stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol.

Podívejte se, jak bude rozšířená trasa pražského metra vypadat.

Nový úsek má podle plánů stát 18,7 miliardy korun, zprovozněn by měl být v roce 2014. Praha by měla na stavbu získat zhruba osm miliard korun z fondů Evropské unie. Zbytek bude muset doplatit z vlastních zdrojů.

Nejkomplikovanější bude podle zástupce Metrostavu Pavla Šrámka zřejmě stanice metra Červený Vrch, jejíž vestibuly budou nedaleko Evropské třídy. Výstavba této stanice podle Šrámka způsobí i částečné omezení dopravy na povrchu.

„Evropská nebude zavřena, ale tramvajový i silniční provoz bude částečně omezen,“ vysvětlil. Prodloužení však pomůže Praze 6. „Přes 100 tisíc lidí, především ze středních Čech, denně projíždí přes naše území do centra. My bychom si moc přáli, aby nejezdili autem a aby měli alternativu,“ uvedl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. První metro by mělo na trasu vyjet v posledním čtvrtletí 2014.

Prodloužení metra linky A v číslech

● 4 stanice: Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol

● Délka úseku: 6 km

● Odhadovaná cena: 18,7 miliardy

● Plánované zprovoznění: rok 2014

● Přepravní obslužnost: nově pro dalších 180 tisíc lidí

● Denní využití: 61 tisíc cestujících

● Doplnění vozového parku: 13 nově zrekonstruovaných souprav metra

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi