Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli čpavku ve Vokovicích evakuovali školu

Autor: ČTK, pes - 
15. června 2010
09:38

AKTUALIZOVÁNO: Kvůli úniku čpavku byl v úterý ráno evakuován stadion Hvězda v pražských Vokovicích i přilehlá škola. Na místě přes tři hodiny zasahovali hasiči.

Jeden člověk byl předán záchranářům. Jeho život nebyl ohrožen. Hasičům se podařilo únik zastavit. Evakuované děti se podle policie budou moci odpoledne vrátit do školy. Únik zřejmě způsobili dělníci, kteří na stadionu pracovali, uvedli hasiči. Policie případ vyšetřuje, o příčinách zatím nechce spekulovat.

Hasiči evakuovali 300 dětí

Budovu v ulici Na Dlouhém lánu, ve které sídlí základní škola a gymnázium, muselo opustit celkem asi 300 dětí. Podle ředitelky základní školy Anny Jelínkové děti strávily dopoledne v parku, kde jim učitelé připravili náhradní program.

Na místě podle velitele zásahu hasičů Miloše Němce pracovalo pět hasičských jednotek, mezi kterými byli také chemičtí specialisté v přetlakových oblecích. Ventily, z kterých látka unikala, se jim podařilo uzavřít asi po 50 minutách.

Nebezpečí už nehrozí

Na stadionu je podle Němce asi šest tun čpavku, z celkového množství ale prý unikla jen malá část. Nevzniklo tedy žádné nebezpečí, nebyly překročeny hygienické limity, uvedl Němec.

Policie okruh asi 50 metrů kolem stadionu na krátkou dobu uzavřela, provoz byl po 11:00 opět obnoven.

Hasiči na místě ale stále zůstávají. Čpavek, který zkrápěli vodou, se totiž ještě musí odvětrat. Plyn, který se vyznačuje štiplavým zápachem, zřejmě bude v okolí cítit ještě několik hodin, podle policie ale neohrožuje zdraví ani životy lidí.

Hasiči byli k případu přivoláni zhruba v 08:00. Stadion byl evakuován ještě před příjezdem hasičů. Přesto se jeden člověk čpavku nadýchal, zůstal totiž uvězněn v šatně. Záchranáři osmačtyřicetiletého muže převezli do Ústřední vojenské nemocnice, podle mluvčí záchranářů Jiřiny Ernestové nebyl v ohrožení života. Muž nemocnici brzy dobrovolně opustil. "Pacient, který byl ukrajinské národnosti, už u nás není. Podepsal revers a odešel," řekla po 11:00 mluvčí nemocnice Andrea Nová.

Úniky čpavku jsou časté

Čpavek se používá v chladicích zařízeních. Vyznačuje se nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

Dnešní případ není ojedinělý, například loni v únoru hasiči zasahovali při úniku čpavku z chladicího zařízení zimního stadionu v Praze-Letňanech. Šlo tam ale jen o lokální únik, což hasiči vyřešili evakuací několika lidí ze stadionu a větráním. Nikdo nebyl zraněn.

Loni v dubnu unikl čpavek i z chladicího zařízení v plzeňském Prazdroji. Havárii se podařilo hasičům rychle zvládnout a obyvatelé ani životní prostředí ohroženi nebyli. Tentýž měsíc museli stejný problém řešit i v klatovských drůbežárnách, kde uniklo asi pět kilogramů čpavku z klimatizační jednotky. Ani v tomto případě nebyl údajně nikdo ohrožen.

Na jihu Moravy zaznamenali hasiči větší únik tohoto plynu v květnu 2007 na zimním stadionu ve Znojmě. Při události nebyl sice nikdo zraněn, muselo být ale uzavřeno okolí stadionu.

Zobrazit celou diskusi