Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi nevymírají, porodnost stoupá, ale svateb je méně

ilustrační foto
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
14. června 2010
10:16

Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí roku zvýšil o 2600 na více než 10,5 milionu. Potvrdil se tak sedmiletý trend, i nadále počet lidí v ČR roste.

Nejnovější demografické údaje v pondělí na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet narozených převýšil počet zemřelých, od ledna do března se narodilo 28.600 dětí. Klesl počet zemřelých, opět se snížil počet sňatků.

Přirozeným vývojem přibylo v prvním čtvrtletí 1839 lidí, zahraniční migrací pouze 728 lidí, tedy výrazně méně než v předchozích letech. Ještě v roce 2009 v Česku díky cizincům přibyly téměř tři čtvrtiny obyvatel. Podle předběžné statistické bilance žije v zemi 10,509.377 lidí.

Dítě stále častěji bez svatby

Od ledna do konce března se narodilo o 382 dětí víc než ve stejném období loňského roku. Znovu se zvýšil počet dětí, které přišly na svět mimo manželství. V prvních měsících roku se téměř 40 procent dětí narodilo neprovdaným ženám. Rodičkám bylo nejčastěji 30 let, mezi prvorodičkami převažovaly ženy ve věku 28 let.

Pro první měsíce roku je stejně jako pro předchozí roky příznačný pokles počtu uzavřených manželství. Sňatek uzavřelo 3400 párů, o 772 méně než ve stejném období loňského roku. Ženichům bylo v průměru 32 let, nevěstám 28 let.

e.44 ( 14. června 2010 17:54 )

Ani bych neřekla, že Češi vymírají. Stačí se za pěkného sluného dne rozhlédnout po dětských hřištích na sídlišti. Většinou jsou tam maminky se dvěma dětmi. Jedináčků člověk moc nevidí a to,že dva lidé splodí jednoho potomka bývá vyváženo rodinami, jako je ta u nás v baráku. Pani se narodila dvojčata. Dva kluci. Chtěla holčičku, opět to byli dva kluci. Ve finále to skončilo tak, že má pani šest kluků a holčičku. A podobných (bílých) rodin, kde jsou tři i více dětí je tu v okolí několik.

sgc4 ( 14. června 2010 13:34 )

Ono to je ůplně jinak...Porodnost sice stoupá,ale jen díky tomu,že se nám sem cpou přistěhovalci...slováci,ukrajinci,vietnamci a jiné národnostní menšiny...Ti se tu pak množí,aby dostali občanství...Samozřejmě nesmíme zapomenout na cikány,i když Ti to dělají jen kvůli penězům a dávkám.Češi jako takoví,díky těmto pomalu ale jistě vymírají...

alenam ( 14. června 2010 13:21 )

Ty jaksi stále nechceš vidět, že spousta žen žije šťastně s otcem svého dítěte a přilepšuje si přitom ze státních peněz, jelikož je výhodné, že nejsou sezdaní.

miriam ( 14. června 2010 11:58 )

jooo, a tou obhajobou manželství nikoho nemoralizuju, ať si každej dělá co chce - jenže manželství je také právní instituce, z které vyplývají jistá práva a povinnosti a to není tak úplně od věci. kdo chce mít dítě za svobodna, by si měl uvědomit, že ho bude mít SÁM, ne s deseti miliony daňových poplatníků ;-)

miriam ( 14. června 2010 11:55 )

jj, rozumím - jenže ty páky nejsou v tom dávat svobodným maminkám víc ze státní kasy, že? ale spíš jaksi svobodným tatínkům víc sebrat když už je tedy do manželství nenažene touha po klidu rodinného krbu

Zobrazit celou diskusi