Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Moravu ničila nejhorší letošní bouře!

Autor: jos, Michal Budík, Jiří Čada - 
13. června 2010
19:44

Meteorologové sice varovali, že víkendové bouřky mohou být velmi intenzivní. Ta sobotní ale předčila i ta nejdivočejší očekávání.

Na jižní Moravě se večer strhlo skutečné peklo. Nebe křižovalo až 120 výbojů za minutu. Celkem jich meteorologové napočítali 11 088. Prudká bouře si dokonce vyžádala jeden lidský život. Tisíce lidí byly bez elektřiny. Likvidace následků bude stát miliony. V Nádražní ulici v Blansku se na ženu zřítil vyvrácený strom. Zemřela na místě.

Další žena se ocitla v ohrožení života v Sedlešovicích na Znojemsku. „Topila se v Dyji,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Vichr tentokrát nelámal pouze větve, ale vyvracel rovnou celé stromy. Tak tomu bylo například v Jedovnicích nebo v Brně na ulici Koliště. Někde při tom ničily domy a chaty, jinde padaly na elektrické, případně trolejové vedení. Voda vytopila stovky sklepů.

Například v Brně ji na mnoha místech nebyly schopny pobrat kanály a i v centru města se vytvářely několik desítek centimetrů hluboké řeky a jezera. V těch beznadějně uvízlo několik aut. Oblohu nad jižní Moravou vytrvale křižovaly blesky. Jeden z nich zapálil střechu domu v Minoritské ulici. Další zapálil strom v parku Lužánky.

Silnici z Ivančic do Oslavan zatarasily hromady hlíny a kamení. Voda totiž podemlela souběžnou železniční trať do té míry, že na ní musel být zastaven provoz. Ve Vlasaticích hrozila smrt udušením 9 tisícům prasat. Bouřka přerušila dodávku elektřiny do několika hal. „Než se je podařilo napojit na náhradní zdroj, nasadili jsme k cirkulaci vzduchu přetlakové ventilátory,“ popsal další z úspěšných hasičských kousků Jaroslav Haid.

baitik ( 14. června 2010 20:21 )

Zajimalo by me kde Blesk vzal tu informaci ze zena topici se v Dyji to prezila?? Jelikoz je to lez pochazim ze Znojma primo ze Sedlesovic a pani co se tu topila neprezila. Kdyz neco chcete psat tak po pravde

Zobrazit celou diskusi