Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhodíme vakcínu na prasečí chřipku za 100 milionů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ot, ČTK - 
12. června 2010
15:40

Více než 600 tisíc dávek vakcíny proti prasečí chřipce koupil stát zbytečně a pořád leží ve skladech. Většina z toho se teď zlikviduje.

Ze státní kasy tak přímo do kanálu odplyne zhruba sto milionů korun. Jen zlomek očkovací látky skončí ve strategických zásobách, kde ale nejspíš zůstanou také ležet, než projdou.

„Nepoužité vakcíny budou likvidovány,“ potvrdila ministryně Dana Jurásková. Celkem objednala milion dávek za 220 milionů korun.

Třetinu se podařilo odříct, když o očkování nebyl zájem – využilo ho jen asi 66 tisíc lidí. Nepomohlo ani to, že Jurásková se nechala očkovat veřejně a přemlouvala kolegy z vlády. Lidé vakcíně nevěřili.

komentator ( 14. června 2010 12:11 )

se svým náměstkem odéesákem Šnajdrem to pěkně podělali. Za svá pochybení by měli nést odpovědnost a alespoň částečně kompenzovat vzniklou ztrátu. Jak k tomu přijdou obyčejní lidi, kterým se zvýšily doplatky za léky a za rozšření počtu léků s doplatky? Ti musejí tvrdě platit za předražené léky O gaunerovi odéesákovi Šnajdrovi se ví, že jde na ruku zahraničním farmaceutickým společenostem, které prodrávají v Česku předražené léky a své miliardové zisky si převádí do svých zemí. Doma by si zahraniční farmaceutické společnosti nedovolily tak tvrdě zdírat klienty.

sabinecka ( 13. června 2010 12:06 )

Souhlasím s norou20, občan zaplatí za vše co se mu stane,třeba nechtíc,ale politici a další z vyšší sféry mohou dělat co chcu.Je to skandální, dala bych to ministyní zaplatit,třeba splátkou.To je hospodaření, co a jakým právem pak chcu politici,aby občané za jejich nehospodaření vše platili. Cožpak není nikde spravedlnost?Asi pro politiky neexistuje, ti mohou dovolit tunelování, špatné hospodaření a pod?

sakra ( 13. června 2010 10:35 )

Kvalifikace zdravotní sestry a musela poslouchat příkazy Šnajdra a "rady" Jůlínka. No hlavně, že nyní rychle vstoupila do ODS a tím si "zvýšila" kvalifikaci na dobře placený post.

c3rb3r0s ( 13. června 2010 09:36 )

No určitě bych jí za to nenadával, pokud se nějaký expert prostě sekl, nebo jen byl špatný odhad a zodpovědný člověk věřil že rozsah bude větší tak co by podle vás bylo lepší? Pro jistotu vakcínu neobjednat a pak koukat jak půlka republiky vychcípá na prasečí chřipku a říkat si "hmm proč se to neobjednalo", nebo vyhodit pár milionů oknem, ale zato být jištěný? Nákup byl prostě menší ze dvou zel Nicméně souhlasím s tím že milion byl přeci jen dost, šance že se z té chřipky stane celorepubliková masivní pandemie byla celkem malá.. takže by bohatě stačilo půl milionu vakcín. Je to stejné jao když si platíte pojištění na dovolenou, jsou to vyhozené peníze, protože se vám většinou nic nestane? To určitě ne.

e.44 ( 13. června 2010 02:09 )

Co si provedla, že tě šoupli na hůř placený místo?

Zobrazit celou diskusi