Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nadšenci křísí zřícený kostel do původní podoby

Autor: Jana Ulrichová - 
10. května 2010
09:21

Do kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích na Lounsku, jehož věž se v červenci 2008 zřítila, se postupně vrací život. Vdechnout se mu ho snaží skupina nadšenců sdružená v Lenešickém okrašlovacím spolku, která se rozhodla sehnat peníze a věž znovu postavit do původní podoby.

Úspěšné rekonstrukci kostela v závěru týdne požehnal litoměřický biskup Jan Baxant.

Biskup přiznal, že je to pro něj mimořádný zážitek. „V dnešní době se kostely spíše bourají, ničí a padají. Je to poprvé, kdy se účastním něčeho takového,“ řekl.

Podle Zdeňka Plačka, předsedy Lenešického okrašlovacího spolku, je hlavním cílem pro letošní rok postupně uzavřít stavbu obvodovým zdivem a zamezit jeho zvětrávání. „Nyní je třeba zajistit řadu prací, které nebudou vidět. Jde třeba vypracovat dokumentaci a vybrat firmu pro stavbu, která vzejde z výběrového řízení. Hlavním požadavkem bude zručnost v kamenickém řemesle,“ řekl.

Jasná je už také podoba kostela. Obě boční zdi, severní a jižní, budou dostavěny z kamenných kvádrů a zůstanou neomítnuté stejně jako kostelní loď. Chybějící kamenné kvádry bude nutné doplnit. Západní průčelí bude postaveno z plných cihel a v konečné podobě bude omítnuté.

Kostel patří k nejstarším památkám

Původně románský jednolodní kostel sv. Šimona a Judy pochází ze 13. století. Jde o jednu z nejstarších památek tohoto druhu v Čechách, což dokládá latinský nápis v západním průčelí věže. V 17. století byl kostel barokně upraven. Zásadnější rekonstrukcí prošel v letech 1800–1802. Tehdy dostal podobu, v níž se zachoval až do loňského léta. Tehdejší nešetrná rekonstrukce zavinila v červenci zřícení věže.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi