Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opilec se zřítil ze sochy svatého Václava

Video se připravuje ...
Autor: pet, Veronika Pukačová - 
14. dubna 2010
13:20

Svatý Václav se zlobí!  Na jeho sochu na Václavském náměstí se vyškrábal namol opilý Moldavec (24) a nechtěl slézt. Nejdřív si sedl na podstavec, pak vylezl i na koně. Silně se kymácel, ale ještě si zapálil cigaretu. V té chvíli ještě netušil, že za svůj opilecký kousek tvrdě zaplatí.

Čtyřiadvacetiletý Moldavec si pořádně přihnul a ve 3 hodiny v noci na středu vylezl na sochu. Strážníci ho žádali, aby slezl, ale nechtělo se mu. Požádali proto o pomoc policii a hasiče. „Muž byl nahoře na podstavci a odmítal slézt dolů. Nakonec se vyšplhal až na sochu koně, na kterého si sedl a zapálil si cigaretu. Naprosto odmítal spolupracovat,“ popsala policejní mluvčí Eva Miklíková. Celé drama zachytily policejní kamery.

Na řadu tedy přišli hasiči. Ti na místo přistavili plošinu, přiblížili se k němu asi na metr a začali mu domlouvat. „Kolem půl čtvrté si muž své jednání rozmyslel a začal pomalu slézat. Přitom mu ale uklouzla noha a on se z několikametrové výšky zřítil dolů,“ dodala Miklíková. Celé sousoší měří na výšku i s Václavovým kopím přes 12 metrů, muž spadl zhruba z deseti metrů.

A dopadl na tvrdou zem, pravděpodobně i na ostré hrany schodiště, nebo na železné sloupky zábradlí.  „Utrpěl vážné zlomeniny rukou a nohou. Okamžitě podstoupil operaci stehenní kosti. Jeho stav je vážný,“ řekla Blesk.cz mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. A co za bláznivý nápad muži hrozí? „Policisté jeho jednání vyhodnotili jako přestupek proti veřejnému pořádku,“ dodala Miklíková.

Na svatém Václavovi se i hajlovalo

Cizinci se u nás chovají jako utržení ze řetězu poměrně často. Loni v září se na sochu svatého Václava vyšplhal Jemenec a začal hajlovat. Jeho kamarád si vše natáčel na mobil. Po příjezdu strážníků provokatér slezl.

Americký turista si loni v listopadu chtěl z Prahy na památku odvést suvenýr - vybral si šavli ze sochy Turka na Karlově mostě, kterou odlomil. Častým cílem vandalů bývá i Orloj na Staroměstském náměstí.

sakra ( 15. dubna 2010 11:05 )

Protože slušní lidé to nedělají. A jinak jaký "přestupek"? Vyhostit okamžitě a může si lézt na sochy Lenina, kterých má ve své domovině jistě dost. Na Václava ať nám neleze. Stačí, že za něj zaplatíme léčbu.

drobek ( 14. dubna 2010 23:11 )

somár,kde byste vydělali takové prachy jako v česku?je vás tu jak čevených myší.

gogo ( 14. dubna 2010 21:49 )

Jsem zvědavý kdo mu bude platit léčení ... Nebylo by od věci toto zjistit a zveřejnit ....

djaba ( 14. dubna 2010 20:31 )

Pročpak jsou všechny pěkné sochy na tak vysokých podstavcích a nejsou snadno přístupné ? Kvůli tomu se zmrzačil člověk , který se jen tak bavil.

kov3 ( 14. dubna 2010 19:20 )

to vieš, niekto musi u vas makat...

Zobrazit celou diskusi