Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bál se o práci, zapálil se

Svatoslav Rozehnal (67, na snímku) odtáhl Jiřího S. (46) od hořícího auta s vypětím všech sil
Svatoslav Rozehnal (67, na snímku) odtáhl Jiřího S. (46) od hořícího auta s vypětím všech sil  (Autor: Michal Budík)
Autor: Michal Budík - 
1. dubna 2010
05:00

Hrozba ztráty zaměstnání a rodinné problémy vedly otce tří dětí Jiřího S. (46) k pokusu o sebevraždu. V sobotu po čtvrté hodině odpolední se chtěl v poli nad obcí upálit ve svém autě.

Zoufalého muže vytrhl na poslední chvíli ze spárů smrti zdatný důchodce Svatoslav Rozehnal (67).

Obvykle liduprázdné místo, kde se Jiří S. rozhodl zemřít, dělí od posledního domu zhruba půl kilometru polí. Dýmu z hořícího auta si všiml Svatoslav Rozehnal, když se staral o svůj vinohrad. „Když jsem přiběhl, byla obě přední sedadla v plamenech. Ten kluk klečel mezi otevřenými dveřmi a autem a cpal se dovnitř,“ popsal Rozehnal Blesku první okamžiky dramatu.

Silně opilého muže se mu podařilo s vypětím všech sil odtáhnout do bezpečné vzdálenosti. Soused se ale úmyslu na předčasnou smrt nehodlal vzdát bez boje. „Byl mnohem větší a těžší než já a pořád se cpal zpátky,“ řekl Rozehnal.

Podotkl, že pro sebevrahovo počínání má pochopení. S opovržením ale mluvil o několika řidičích, kteří u hořícího auta sice zastavili, ale jen se zpovzdálí dívali. „Místo aby mi šli pomoct, řvali: Co tam děláte, ožralové?!“ kroutí hlavou Rozehnal.

Profesionální řidič Jiří S. připustil, že se na jeho činu podepsala obava ze ztráty zaměstnání. „Práce a problémy doma. Je to tak půl na půl,“ řekl Blesku muž, který se s manželkou stará o tři děti. Nejmladší dceři přitom ještě nejsou ani 2 roky. „Prostě mi hráblo,“ dodal Jiří S.

Inspiraci k odchodu ze světa načerpal dobrovolný hasič Jiří S. od ženy, která právě v Mutěnicích ve svém autě uhořela zhruba před rokem.

Nezaměstnanost v hodonínském okrese patří k nejvyšším v Česku. Ke konci února bylo v okrese Hodonín bez práce 17 % obyvatelstva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sakra ( 1. dubna 2010 12:49 )

V minulém režimu se o ztrátu zaměstnání nemusel bát, protože vcelku snadno by sehnal práci jinou.

anelam ( 1. dubna 2010 08:26 )

Nemám co napsat,vše jste napsali za mně. Palach mě taky hned napadl-myslíte že by se upálil i dnes!????

hrubackova ( 1. dubna 2010 07:12 )

plánují více takových nešťastníků,kterým chtějí vzít,ve svůj prospěch,ještě malou naději na přežití,co mají - nemám na mysli notorické flákače z nichž vymezená skupina má i své zastoupení v podobě ministra.Na jejich výhody nikdo nesáhne,protože by se jeden třasořitka v Praze třeba pokakal

blechta ( 1. dubna 2010 06:57 )

Přesně tak,my pamětníci jaksi víme jak to bylo,no jo dissent je napakovanej tak co...všechno je relativní.Takových nezapálených "pochodní" se třema děckama tu chodí po place,pač jsme holt ty děcka dělali v jiné době.

geza ( 1. dubna 2010 06:17 )

Být to za starého režimu,už z toho havel udělá nového Palacha,a protest proti režimu.

Zobrazit celou diskusi