Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozkvetlá jarní příroda: Pohroma pro alergiky

Alergikům - ať vyléčených či nikoli, je podle odhadů v ČR víc, jak dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.
Alergikům - ať vyléčených či nikoli, je podle odhadů v ČR víc, jak dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.  (Autor: scom)
Autor: Iva Dvořáková - 
29. března 2010
23:19

Každý pátý Čech je alergický. Víc než polovina z takto postižených jsou děti a mládež do devatenácti let. Některou z forem alergie trpí skoro milion lidí, kteří kvůli tomu navštěvují i odborné lékaře.

Neléčených alergiků je podle odhadů nejméně další milion. Zhruba dvěma milionům lidí tedy teplé jarní dny a rozkvétající příroda mohou způsobit zdravotní obtíže.

Potíže alergiků mají na svědomí látky, které se nazývají alergeny. Jsou to většinou bílkoviny obsažené ve vzduchu, vodě i na zemi.

Co je alergie

Je to nemoc imunitního systému. Zdravý organismus umí rozlišit nebezpečný cizorodý materiál (vetřelce typu bakterie, viru nebo nádorové buňky) a zahájit proti němu imunitní reakci. Neškodné látky ho nechávají v klidu. Imunitní systém alergika se chová přesně opačně. Dráždí ho pyly, plísně či potravinové stabilizátory, které zdravému člověku nevadí.

Pohroma z travin a dřevin

Pylová rýma patří mezi nejčastější alergická onemocnění u nás. Alergii na pyl má až 15 procent lidí, častěji děti, které se narodily do plné pylové sezony. Pro pylovou alergickou rýmu je charakteristické, že vypukne při slunečném, suchém a větrném počasí v období největší koncentrace pylů ve vzduchu. Kdy a jaké pyly vás během roku budou ohrožovat, se dozvíte z pylového kalendáře.

Rady odborníka

Alergoložka Blanka Haindlová doporučila alergikům, aby v pylové sezoně sledovali aktuální informace o množství alergenů v ovzduší a podle toho si plánovali denní program. Při oteplení se množství pylu zvýší, v deštivých dnech sníží. „Když je horký, suchý a větrný den, zůstaňte pokud možno doma. Venkovní aktivity zkuste vyřídit krátce po dešti, kdy je vzduch nejčistější,“ radí alergoložka.

Alergik by podle lékařky měl také udělat opatření, aby se mu pyly nedostaly do bytu či auta. V pylové sezoně by měl větrat krátce, v noci spát se zavřenými okny. Klimatizace by měla mít HEPA filtry, které byly vyvinuty původně pro kosmonauty. Vzduch v ložnici je nutno zvlhčovat.

Pylový kalendář

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi