Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Harrachov musí zaplatit 100 milionů, hrozí mu exekuce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pal - 
24. března 2010
23:20

Vrchní soud v Praze dnes rozhodl, že Harrachov musí zaplatit skoro 100 milionů korun za úvěr, který převzal v roce 1993, když mu tehdejší státní podnik Crystalex převedl tři rozestavěné bytové domy. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Obci tak hrozí exekuce.

Uvedl to server iHNed.cz.

Harrachov podle serveru domy převzal a jejich stavbu dokončil, úvěr na 17 milionů korun ale splácet nezačal. "Je to názor soudu, my jsme přesvědčeni, že obec ten úvěr nikdy nepřevzala," řekl starosta Tomáš Ploc. Obec se u soudu hájila tím, že šlo pouze o bezúplatný převod nemovitostí. Úvěr podle starosty nesouvisel s výstavbou uvedených domů - byl to zbytek provozního úvěru skláren Crystalex.

Podle soudce Ladislava Derky ale obec o dluhu od počátku věděla. "O tom, že se stává dlužníkem, obec věděla a v tomto duchu komunikovala i s bankou. A zřejmě pod tlakem toho, že splatit dluh je tíživé, začala hledat cesty, jak se toho dluhu zbavit," uvedl v odůvodnění rozsudku Derka. Úvěr prý byl součástí privatizačního projektu a byl přesně identifikován v zápise o předávání majetku.
Město úvěr nesplácelo, proto jej Agrobanka již v roce 1994 zažalovala. Po jejím krachu pak pohledávku odkoupila firma J. F. World Brokers. Spory trvaly celých 16 let. Krajský soud v Hradci Králové dvakrát žalobu na město zamítl, ale vrchní soud případ vrátil pokaždé k novému projednání.

Dluh Harrachova je dvakrát větší, než je roční rozpočet obce, což může mít velmi vážné důsledky. Jen úroky z uvedené částky činí 72 milionů korun. Obec také musí na soudních nákladech a poplatcích zaplatit dalších nejméně pět milionů korun. "Bude asi muset být rozprodej majetku," řekl starosta. "Ale zatím předbíháte, ještě se poradíme s právníky," dodal.

Na splácení se má podle rozsudku jako ručitel podílet i stát. Na obec totiž domy přešly prostřednictvím tehdejšího Fondu národního majetku (FNM), který byl ze zákona ručitelem privatizovaného majetku. Stát ale zaplatí pouze 8,5 milionu korun, což je polovina původní výše úvěru. Podobný osud potkal před osmi lety nedalekou Rokytnici. Ta tehdy musela prakticky veškerý majetek rozprodat v nucených dražbách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi