Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konečně jaro! Co nám v předjaří voní a kdo nám zpívá?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: tav, krč - 
27. února 2010
05:00

Sníh konečně mizí a vykukují sněženky a další první jarní květy, z teplých krajů se vrací ptáci a svým zpěvem nám připomínají, že se blíží jaro.

Až půjdete na předjarní procházku, můžete si s Bleskem připomenout, co že to kolem vás kvete a kdo vám k tomu zpívá.

Sníh v nížinách letos vydržel na rozdíl od většiny minulých zim až do konce února. Kvůli tomu se oproti loňsku opozdily i sněženky, které v předjaří vykvétají jako jedny z prvních. Drobné kvítky se vloni objevily již začátkem února. Fotografie prvních sněženek z Pardubic tehdy Blesk přinesl 11. února. Letos je vytáhlo sluníčko ze země naopak až na konci měsíce. Nejdřív musely sluneční paprsky rozpustit rekordní vrstvu sněhu, jakou v Pardubicích dlouhé roky nepamatují.

Kdo nám zpívá

Drozd zpěvný - únor
Čejka chocholatá - únor
Kos černý - březen

Co nám v předjaří voní

Sněženka obecná – první posel jara. Ve většině evropských zemí je považovaná za symbol mladé lásky, avšak v Anglii za posla smrti. Možná proto, že obsahuje jedovaté látky, které mohou mít paralyzující účinky.

Bledule jarní – od sněženky ji rozeznáte podle toho, že na konci okvětního lístku má žlutou tečku. Stejně jako sněženka je jedovatá a chráněná.

Sasanka hajní – křehká nádherně vonící, s bílými květy, v lesích tvoří koberce květů.

Orsej jarní – typická svými lesklými zlatožlutými okvětními lístky. Vyskytuje se v listnatých lesích a na zamokřených loukách.

Vrba jíva – její známé kočičky jsou symbolem jara, roste především na okrajích lesů a na vlhkých loukách.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi