Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šikana na Facebooku: Za olympijský symbol vás vyloučí!

Olympijské symboly - věčné téma.
Olympijské symboly - věčné téma.  (Autor: Barbora Reichová (Sport))
Autor: val, INT - 
24. února 2010
05:00

Žijete olympiádou? Umístili jste si nějaký olympijský symbol na Facebook? Tak pak vám hrozí, že vám administrátoři sociální sítě Facebook klidně zruší účet! Přesně to se stalo redakci deniksport.cz, které byla odstraněna skupina “OH Vancouver 2010”. A nebyl to jediný případ!

To je síla! Mezinárodní olympijský výbor (MOV) si posvítil na uživatele Facebooku a prostřednictvím blogerů sociální sítě nechal zrušit několik účtů, na kterých se vyskytují olympijské symboly, především loga s pěti kruhy.

Podle zákona o ochraně olympijských symbolik je možné použít olympijskou symboliku pro obchodní, reklamní nebo jiné účely pouze na základě předchozího písemného zmocnění, které může udělit jen olympijský výbor.

Jednalo se v případě internetového Sportu o reklamu?

Nikoliv! Pouze se snažili shromáždit uživatele sociální sítě se stejným zájmem – stát se fanouškem olympijských her. Nešlo o žádnou propagaci ani obchod.

Není už tohle ze strany MOV příliš? Je opravdu takovým velkým prohřeškem, když skupina podporující olympijské hry ve Vancouveru použije na Facebooku některý z olympijských symbolů?

Z facebooku bylo odstraněno i video gruzínského sáňkaře

Stejně tak bylo z Facebooku odstraněno i video, na kterém je možné zhlédnout tragickou nehodu gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritashvili. Ten ještě před zahájením OH ve Vancouveru vyletěl během tréninku z dráhy a střet s ocelovým sloupem nepřežil.

MOV argumentovala tím, že vlastní všechna práva ke všem záznamům z olympijských her. Ta můžou použít pouze televizní stanice, které získaly licenci od MOV. Nicméně redakce, která toto video na Facebooku publikovala, s tím nesouhlasí. Kanadský zákon totiž dovoluje zpravodajským organizacím publikovat zpravodajské novinky, přestože nevlastní autorská práva.

Proč tedy došlo k odstranění videa?

Sportovec zemřel a to okamžitě hodilo špatný stín na pořadatele olympijských her potažmo Mezinárodní olympijský výbor, který celou akci zaštiťuje. Je tedy ze strany MOV úmysl vše zamést pod kobereček a pokusit se tuto nešťastnou tragédii udržet pod pokličkou?

Soudní spor ČOV vs. Budvar

Do sporu s Olympijským výborem se dostal i českobudějovický Budvar, který před zimními hrami v Turíně 2006 přichystal reklamní kampaň, v níž svérázní chlapíci Bob a Dave cestovali na akci pojmenovanou “hokejiáda” do Itálie. Na sobě měli reprezentační hokejové dresy a ve spotech byl použit i svazek hokejových holí v podobě hokejové pochodně.

Českobudějovický krajský soud přiřkl tehdy olympionikům odškodné ve výši 2,25 milionu korun. Budvar se okamžitě odvolal. Případ není vyřešen dodnes.

“Zákon jako takový je užitečný a potřebný, ale jeho problémem je příliš široký výklad tak, jak jej prezentuje ČOV. To je zřetelné i z podstaty našeho sporu. My striktně trváme na tom, že jsme tento zákon neporušili. V kampani "Hokejiáda" jsme nepoužili žádný chráněný symbol, ale pouze obecnou českou příponu -iáda, která se používá v mnoha českých slovech,” řekl Blesku.cz tiskový mluvčí budějovického Budvaru Petr Samec.

 

 

 

 


Chráněné symboly: Pět kruhů, olympijská vlajka, Coubertinovo heslo, pochodeň, olympijský oheň, slova olympiáda, olympijský, odvozená slova
napodobeniny, karikatury


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slavka ( 24. února 2010 14:55 )

Tak ono to už tak je. Například dřív byly na školách chemické, biologické a matematické olympiády, alelympijský výbor obeslal školy s tím, že jde o zneužití chráněného názvu a že se tyto akce musí jmenovat jinak Já myslím, že by si měl jít už OV jít se svou olympiádou do ... do Olympie. Stejně už je to jen byznys a žádný sport, staří Řekové se musejí obracet v hrobě...

alex0800 ( 24. února 2010 14:25 )

Zrušit facebook..? ;-)

alex0800 ( 24. února 2010 14:24 )

On tuhle samolibou úchylárnu ještě někdo používá, tedy krom náctiletých, kteří si tam moc dokazují..? Já bych tento SPAM-web regulárně zakázal.. Jednou jsem tam vlezl, pak jsem zrušil účet i zasílání mailů.. Jsou tomu již dva roky a facebook mne stále SPAMuje.. A psát jim tam můžu a stejně nic.. Nezlobte se na mne, ale je spousta obdobných služeb, které fungují na výbornou a i s tou cenzurou nebývají takové problémy.. Facebook moc podléhá soudnímu systému USa, takže se bojí skoro čehokoliv.. Proto tu službu kritizuji..

587587 ( 24. února 2010 11:35 )

A co takhle zpoplatnit jen pouhé slovo Olympiáda?

parrot ( 24. února 2010 10:30 )

Souhlas. A navíc nechápu, proč tak významný deník toto nemá ošetřeno a ještě si ztěžuje a dělá ze sebe mučedníka. Zarazil bych i nejrůznější "Olympijské slevy" prodejců TV, lyží a zimního oblečení a pod.

Zobrazit celou diskusi