Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapce (†12) zabil plyn do zapalovače

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: Michal Budík - 
18. února 2010
19:28

Základní škola ve Slovácké ulici v Břeclavi se ponořila do smutku. Dvanáctiletý Jirka ze šesté třídy experimentoval s plynem do zapalovače. Vdechování butanu ho zabilo. Osudným se mu stal fakt, že plyn vytěsňuje kyslík.

K neštěstí došlo v pondělí kousek od centra na Zámeckém náměstí. Chlapec se sem vypravil s kamarádkou. Ukázal jí sprej a nabídl jí, aby se ho s ním nadýchala. Přitom jí prý sliboval, že se dočká příjemných halucinací.

Dívka ovšem odmítla. Chlapec se proto vdechování oddával sám a zřejmě o to intenzivněji. Udělalo se mu nevolno a nakonec ztratil vědomí. K jeho bezvládnému tělu volali záchranku kolemjdoucí. Chlapci už v tu chvíli ale nebylo pomoci.

„Nebyl to případ pro nemocnici,“ naznačila průběh záchranných prací mluvčí nemocnice Radomíra Schweitzerová.

Jirka navštěvoval šestou třídu na Základní škole Slovácká. „Nepatřil k nejlepším žákům, ale nebyly s ním problémy,“ uvedla ředitelka školy Iva Jobánková. O tom, že by žáci její školy někdy v minulosti vdechovali plyn do zapalovače, údajně nikdy neslyšela. „V budoucnu se na to z hlediska prevence zaměříme,“ přislíbila Iva Jobánková.

V září 2007 se stalo vdechování plynu osudným čtrnáctiletému chlapci z Hrušovan nad Jevišovkou. O halucinogenních účincích se tehdy dozvěděl od devatenáctiletého kamaráda. „Statistiku dětí, které se k nám dostanou kvůli vdechování butanu, si nevedeme. Intoxikovaných dětí ale evidujeme v průměru 15 až 20 za rok,“ uvedla mluvčí břeclavské nemocnice. Jak dále upřesnila, na tomto údaji se podílejí návykové látky i alkohol.

sepdet ( 19. února 2010 12:46 )

nesuď o čem nic nevíš! Byl to kluk, kterýho měli všichni rádi a po kterým je teď mezi kamarády jen smutek a zděšení. Ani on, ani jeho blízcí a kamarádi si nezaslouží tvoje urážky!

ylatouf ( 19. února 2010 11:21 )

ten prodejce zapalovačů.

socatko ( 19. února 2010 10:46 )

Ja nevim, ale mely by takove clanky byt v novinach, ktere jsou dostuplne klidne i mladym? me totiz desi predstava, ze si to nekdo precte a hned: Hele, pojd to zkusit, budeme opatrni'' Ja vim, ze to ma i odradit, ja osobne nevedela, ze se neco takove dela, a navic, boze, ve 12ti???

adam55 ( 19. února 2010 00:16 )

To je všechno co tvůj vypatlanej mozek zvládne, ubožáčku? S tebou je sranda jak s gumovým hounem. Nešlukuješ moc toho bioplynu ze žumpy?

dedek07 ( 18. února 2010 23:41 )

Zalez ty LAMO vejebaná.

Zobrazit celou diskusi