Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V hloubětínském babyboxu našli třídenní zdravou holčičku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK - 
11. února 2010
21:24

Do babyboxu v GynCentru v Praze-Hloubětíně ve čtvrtek večer někdo odložil zhruba třídenní zdravou holčičku. Holčička váží asi tři kilogramy a měla na sobě růžové oblečení.

Zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess s primářem Petrem Píchou jí dali jméno Ivanka podle lékaře Ivana Reicha, který ve čtvrtek má v GynCentru službu.

Holčička je 15. dítě odložené dosud v hloubětínském GynCentru. V ČR bylo do babyboxů již odloženo 29 dětí - 17 holčiček a 12 chlapců. Babyboxů v zemi je 32, připomněl Hess.

Babybox dává naději dětem, které matky porodily mimo nemocnice a nechtějí je, nebo nejsou schopny se o ně starat. Odložení dítěte do babyboxu je legální, rodičce za to nehrozí žádný trest. Vůbec první slouží od roku 2005 právě na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně.

dostojevskij ( 12. února 2010 11:47 )

Co to plácáte za nesmysly. Vždyť jsme měli a máme nejvíce dětí v dětských domovech. Nemá to nic společného s totáčem. Jste úplně mimo. Již ve středověku odkládaly žena nechtěné děti u dveří, či ve výklenku kostela!!!!!!!!!! Přečtěte si dějiny a pak plácejte nesmysly!!!!!!!! Díky za BABYBOXY!!!!!!!!!!!! Je to velice odpovědné jednání a nabízí dítěti prožít život!!!!!!!! Neodsuzujte!!!!!!!!!!!

hulacisko ( 11. února 2010 23:25 )

Za totáče jsme měli málo ale stačilo na všechno.

hulacisko ( 11. února 2010 23:21 )

Souhlas. To je tak když bere někdo měsíčný plat 100 000 Kč a druhý almužnu a nemá ani na nájem !

sarinkasara ( 11. února 2010 22:32 )

Vážení, v jaké společnosti to žijeme, že matka odloží své dítě? Že se o ně nemůže starat? Slyšeli jste to někdy za totáče? Já tedy ne. Na druhé straně jsem moc ráda, že jsou babyboxy a naděje pro nevinné a bezbranné děti, které se dostanou do rodin, kde je budou mít všichni rádi. Ještě ta legislativa mohla být rychlejší, aby se to děťátko dostalo ke svým novým rodičům co nejrychleji.

Zobrazit celou diskusi