Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Václav Klaus: Vrátí se do ODS?

Setkali se po letech! Václav Klaus pozval na Hrad Miloše Zemana
Setkali se po letech! Václav Klaus pozval na Hrad Miloše Zemana  (Autor: Michal Šula)
Autor: ČTK, šim - 
10. února 2010
07:37

Václav Klaus prý uvažuje o návratu do ODS. Tvrdí to prezidentovi blízcí lidé. Stalo by se tak ale v případě, že by strana nevyhrála květnové volby.


Mirek Topolánek už dříve prohlásil, že pokud ODS nevyhraje volby, postu předsedy strany se vzdá. A právě odchod "antiklausovského" vedení strany by mohl Klause do ODS opět přilákat. Píše to středeční MF Dnes.

"Myslím si, že to má v plánu. Stále totiž považuje ODS za své dítě, je to pro něj srdeční záležitost," řekl MfD podnikatel Peter Kovarčík, Klausův dlouholetý přítel. "Ano, věřím, že Václav Klaus se do ODS skutečně vrátí, či spíše se opět přiblíží," prohlásil Klausův stoupenec, pražský primátor Pavel Bém.

Bém uznává, že prezidentův návrat musí chtít i sama strana; přitom mezi občanskými demokraty je dnes už jen asi třetina skalních "klausovců".

"Musel by být vzájemný interaktivní proces mezi prezidentem, vedením ODS i členskou základnou. Já v tento vývoj věřím," míní Bém. Prezidentův poradce

Petr Hájek nechtěl úvahy o návratu jakkoli komentovat.

Jasné nejsou dvě věci: Kdy přesně a na jaký post by se Klaus, jemuž letos bude 69 let, vrátil. Zda hned po prohraných volbách, nebo později. Do symbolického postu čestného předsedy, nebo aktivnější role?.

"Václav Klaus je člověk politický a nepochybně bude hledat stranu, která je mu blízká. Zůstává mu jen ODS, neboť jím iniciované projekty neuspěly," řekl bývalý místopředseda občanských demokratů Miroslav Beneš, jenž se stýká s lidmi z Hradu.

Klaus opustil post čestného předsedy v prosinci 2008 s tím, že nechce bránit "probíhající přeměně ODS ze strany pravicové ve stranu spíše lobbistických zájmů než idejí", připomněl deník.

Mirek Topolánek žádné volání po návratu otce zakladatele neslyší. Nevěřím, že to 90 procent členů vnímá jako reálný problém a opravdu se tím zabývá," řekl MfD současný šéf strany.

gogo ( 11. února 2010 20:23 )

Klaus neměl doma schopné lidi, ale všehoschopné..... Malý rozdíl ve slově a velké následky. Jak po Bílé hoře ....

gogo ( 11. února 2010 20:22 )

Souhlasím !

anelam ( 11. února 2010 07:36 )

JEŠTĚ RADU-A KOHO VOLIT?JÁ TEDY NEVÍM...........

anelam ( 11. února 2010 07:33 )

SLÍBYLI NÁM VLÁDU ODBORNÍKŮ,PAMATUJETE?????

anelam ( 11. února 2010 07:30 )

PŘESNĚ TAK!!!!!!

Zobrazit celou diskusi