Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozsudek: Vraťte mu dva body i celou pokutu!

Autentický záznam hlídky, která měřila rychlost Josefa papáčka. "Krajský úřad ve svém odvolání řekl, že i kilometr nad povolenou hranici má být řešen .
Autentický záznam hlídky, která měřila rychlost Josefa papáčka. "Krajský úřad ve svém odvolání řekl, že i kilometr nad povolenou hranici má být řešen .  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: lac, vyr - 
9. února 2010
16:03

Rovinka, cedule s koncem města pár metrů od vás, nikde nikdo a vy máte na tachometru 52 kilometrů v hodině… Právě v téhle situaci zastavili dopoledne 11. června 2007 strážníci městské policie řidiče J. P. z Chomutova a napařili mu pokutu 1500 za rychlou jízdu a sebrali i dva body.

Teď by měl dostat obojí zpátky, včetně 1000 Kč za poplatek ve správním řízení. Jak informovaly Lidové noviny, rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Zdůvodnil to tak, že řidič v té chvíli projížděl málo frekventovaným místem již na kraji města, kde neměl koho ohrozit a překročení rychlosti bylo navíc bagatelní.

„Dva kilometry navíc není řidič schopen pořádně uhlídat, to by musel po celou dobu, co projíždí obcí, mít oči přilepené na tachometru,“ komentuje dopravní expert Mgr. Stanislav Huml a dodává: „ S rozhodnutím Nejvyššího soudu se plně ztotožňuji. Konečně upozornil správní orgány na to, aby používaly při svém rozhodování rozum.“

Právě tady dostal červnu 2007 od městských strážníků řidič pokutu a dva body za to, že překročil povolenou rychlost o 2 km v hodině Právě tady dostal červnu 2007 od městských strážníků řidič pokutu a dva body za to, že překročil povolenou rychlost o 2 km v hodině | Helena Lacinová


Neberte si příklad!
Většina řidičů, kteří platili pokutu za rychlou jízdu, má samozřejmě pocit, že neprávem. Že ne-mohli nikoho ohrozit… „Je pravdou, že vybírání pokut je pro mnohé obce možností, jak vylepšit rozpočet, a tak pokuty rozdávají jako na běžícím páse,“ říká Stanislav Huml.

Varuje však před tím, abychom na tento rozsudek spoléhali. „Pozor na to, tohle rozhodnutí patří jen tomuto konkrétnímu případu. Nelze obecně říci, kde je hranice (kolik km/hod.), kdy by ještě soud rozhodl ve váš pro-spěch.“


Co na to strážníci v Chomutově?

„Rozhodnutí soudu respektujeme, ale trváme na tom, že šlo obytnou část města,“ řekl Vladimír Va-lenta, mluvčí Městské policie Chomutov. Připomí-nají také, že se věc stala v nechvalně proslavené ulici, kde prostitutky v té době hojně nabízely sex, a proto se stala středem zájmu městských strážníků i státní policie.

anelam ( 10. února 2010 07:10 )

STÁVÁ DOST ČASTO ŽE VE MĚSTĚ MĚ PŘEDJEDOU POLIC.A NADÁLE JEDOU 60.A JÁ MÁM DILEMA JESTLI JET ZA NIMI STEJNOU RYCHLOSTÍ A NEBO ZŮSTAT NA 50 A NECHAT SE PŘEDJÍŽDĚT DALŠÍMI AUTY

djaba ( 9. února 2010 21:30 )

Tady je ten fígl , měřit rychlost tam , kde to nemá opodstatnění , ale jsou jisté peníze .Měřit před nemocnicí , školou ap. je složité , není místo pro hlídku a zastavovaná vozidla.Všechna měřidla ,nejen rychlosti, mají povolenou toleranci pět procent a jen cejchované přístroje jedno až jednu desetinu procenta .Státní metrologický ústav vydává certifikát pro každý měřící přístroj podle toho , pro jaké měření je určen.Pro přklad - manometr na tlak páry v parním kotli je cejchován na pět procent , váha v obchodě je cejchována na deset procent a zmiňovaný radar nelze ocejchovat ani na deset procent a alkoholtester na dvacetpět procent.Přístroje cejchované na absolutní hodnotu by byly velmi drahé a nikdo by je nekoupil.

siroky11 ( 9. února 2010 18:41 )

no jo, co ale je to platné? Pán se nedal, ale ti vydřiduši zastávají dál své posty a názory.

siroky11 ( 9. února 2010 18:39 )

a on vymyslí papír-lejstro! Žádný tachometr ve vozidle neukazuje přesně, každý má nějakou odchylku. I za komunistů byla 10ti km tolerance a tito "odborníci" jenom drbou z lidí peníze.

sadjida ( 9. února 2010 18:30 )

tak to se v Nemecku vubec nediskutuje,odecitaji se automaticky 3 kilometry a potom se kasiruje.Je to smesne,Kocourkov .Dobre ze se ten pan nedal.

Zobrazit celou diskusi