Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Krkonoších spadla lavina na silnici

Kalamita: V Krkonoších spadla na silnici lavina
Kalamita: V Krkonoších spadla na silnici lavina  (Autor: Ilustrační foto - archív)
Autor: ČTK, pal - 
3. února 2010
10:34

Česko zasypávají další sněhové přívaly. V Libereckém kraji napadlo přes noc okolo 30 centimetrů sněhu. V Rokytnici nad Jizerou ve středu ráno zasypala silnici lavina! Neprůjezdné jsou i desítky dalších silnic.

Hlavní krkonošskou silnici I/14 zasypala v Rokytnici nad Jizerou - Vilémově sněhová lavina. Z prudkého svahu sjela zhruba v 07:30. Nezůstali pod ní žádní lidé a ani vozidla. Komunikace spojuje Vrchlabí s Harrachovem, podaří se ji uvolnit pravděpodobně během dopoledne. ČTK to řekl operační důstojník semilské policie.

"Okolo vozovek v horských oblastech kraje se nakupily vysoké mantinely a na mnoha úsecích už pluhy neměly sníh kam odhrabovat," dodal provozní náměstek krajské správy silnic Jiří Daníček. Sníh pokrýval ráno i komunikace první třídy. Na mnoha místech blokovaly dopravu kamiony. Ve vyšších polohách se vytvořily až půlmetrové návěje.

Přívaly těžkého sněhu zastavily provoz na železničních tratích na Liberecku. Vlaky nejezdily dnes ráno na lokálních tratích mezi Frýdlantem a Jindřichovicemi pod Smrkem a Raspenovou a Bílým Potokem. České dráhy počítají s obnovením provozu zhruba v 10:00. Kvůli sněhové kalamitě na silnicích nemohly zavést náhradní autobusovou dopravu.

"Na silnicích jsou všechny posypové vozy s pluhy. Na silnicích druhé a třetí třídy jich máme 70 a na silnicích první třídy 22. Přesto jsou všechny komunikace sjízdné pouze se zimní výbavou a řidičům doporučujeme zvýšenou opatrnost," dodal Daníček. Nejvíce starostí nadělalo počasí silničářům v horských oblastech na Jablonecku a na Semilsku, nejméně na rovinatějším Českolipsku.

Podle policistů uvízla v noci na dnešek a dnes ráno auta například v u Rádelského mlýna na rychlostní komunikaci do Liberce, u Bílého Kostela na Liberecku nebo na mezinárodní silnici E65 ve stoupání u Dolánek a Malé Skály. Dopravu na silnici I/13 z Liberce do Frýdlantu zkomplikoval před 07:00 požár sněžné frézy. Vzplála na vrcholu Albrechtického kopce. Dvě auta se ráno srazila ve Lvové na Českolipsku.

"Špatná situace by se zlepšuje. Po 08:00 husté sněžení ustalo," konstatoval Daníček. Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybovaly většinou mezi minus jedním až minus třemi stupni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi