Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Kukačce hrozí vyhynutí!

Autor: Kateřina Kycltová - 
3. února 2010
06:35

Vrabec, vlaštovka, vrána, koroptev a kukačka. Ti nejobyčejnější ptáci z naší přírody. Co mají společného? Jsou téměř na vyhynutí. Třeba kukačka je vůbec nejrychleji ubývajícím druhem u nás! Za třicet let dokonce z naší přírody zmizelo na 10 milionů kusů ptactva!

Těšíte se, až přijde jaro? Až uvidíte a uslyšíte zase zpívat ptáky? Tak si toho važte, protože za pár let už možná nikdo švitořit nebude.

Kvůli špatnému způsobu zemědělství jsou totiž dříve naprosto běžné druhy na vymření. „Prostě a jednoduše jim měníme podmínky k životu. Například moc kácíme lesy, v zemědělství používáme umělá hnojiva,“ vypočítává Zdeněk Vermouzek z ČOS.

Mezi rychle řídnoucí druhy ptactva tak rázem patří i vrána obecná, koroptev polní, vrabec domácí nebo vlaštovka obecná. Podle odborníků bude do budoucna ptáky nejvíce ovlivňovat podnebí. Takže se klidně může stát, že za pár desítek let by mohl být pro Česko typickým ptákem třeba papoušek kakadu.

Ornitologové proto na katastrofální stav ptactva upozorňují už několik let. Vymysleli kvůli tomu i projekt Pták roku. Letos je jím kukačka. „Je to stále typický český pták a v naší přírodě bohužel hodně ubývá,“ potvrdil další ornitolog Petr Voříšek a dodává: „I ptáci jsou naše kulturní dědictví, to je důvod, proč bychom se tím měli zabývat a řešit to.“

Typické kukání kukačky by se nám tak mohlo stát klidně osudným. Stará pranostika říká: Kolikrát kukačka zakuká, tolik roků budeme ještě žít. Za pár let už možná kukačka kukat nebude vůbec....

chichicha ( 3. února 2010 17:36 )

vostatních si snad každej chlap uhlídá svýho brabce sám,akorát se starejma bude asi problém.Voni ty kukačky budou stejně zanášet do cizího hnízda i kdyby je starej šou*stal jako Herodes,3x denně fest.

slavka ( 3. února 2010 07:56 )

Hlavně bychom asi vyhynuli taky... Nebo by nás sežral hmyz - vlastně ne, ten vyhyne taky

salix-alba ( 3. února 2010 07:19 )

Zajímalo by mě, jak bychom mohli my obyčejní lidé pomoci? To by bylo hrozně smutný bez toho ptačího štěbetání. Člověk to ani nevnímá, protože je na to zvyklej, ale kdyby toho nebylo, věřím, že by nám to všem chybělo.

Zobrazit celou diskusi