Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oprava Vily Tugendhat: Až za 172,8 milionu!

Je neuvěřitelné, že vila Tugendhat byla postavena v roce 1930.
 (Autor: www.unesco-czech.cz)
Autor: bum - 
26. ledna 2010
12:51

Všichni milovníci architektury mohou slavit. A nejen oni. Vila Tugendhat, která je považována za nejzářivější architektonický skvost vrcholného období funkcionalismu, podstoupí ozdravnou stavební kůru.

Do dvou let jí má vrátit vzhled hodný památky UNESCO firma Unistav.

Tuto zakázku získal Unistav ve výběrovém řízení. Kromě něj se ho zúčastnily další 4 firmy. „Posuzovali jsme odbornost a cenu. Cena ale byla hlavním kritériem,“ řekl Blesku náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. Unistav uspěl s nabídkou ve výši 144 miliónů korun. Nejdražší konkurent měl za tutéž práci podle Macka požadovat 180 miliónů.

K této částce se přitom nakonec může přiblížit i Unistav. „U těch rekonstrukcí je to téžké předem přesně odhadnout. Zákon nám umožňuje navýšit cenu zakázky až o 20 procent,“ poukázal na kouzelné ustanovení, které Unistavu může přinést dalších zhruba 30 miliónů korun generální ředitel společnosti Miroslav Friš.

Vedení města Brna své občany v minulosti opakovaně přesvědčilo o tom, že má pro podobné případy pochopení. Nejinak by tomu mohlo být i tentokrát. „Bude jistě nutné provádět různé dílčí práce a podobně,“ zaujal na včerejší tiskovce roli samozvaného advokáta stavbařů primátorův náměstek Macek.

Primátor Roman Onderka nicméně vzápětí zdůraznil, že benefitem by v tomto případě měla být pro Unistav prestiž plynoucí z povahy této mimořádné zakázky. Zdali tomu tak opravdu bude, to se dozvíme v průběhu následujících dvou let.

„Vilu Tugendhat kompletně zrevitalizujeme. To znamená, že vše uvedeme do stavu, v jakém byla v době svého vzniku,“ popsal rozsah prací Michal Malásek z Unistavu. O cenách jednotlivých oprav se odmítl bavit s tím, že by šlo o spekulaci. „Tu cenu jsme nabídli jako celkovou, dílčí odhady jsme nedělali. Vycházeli jsme z projektové dokumentace a našich předešlých zkušeností,“ přiblížil proces vzniku vítězné nabídkové ceny Malásek.

hulacisko ( 26. ledna 2010 16:24 )

A kam by jezdili ty naši nenažranci ?

architekt ( 26. ledna 2010 14:52 )

Je to vila postavená v roce 1928 - 1930, takovou vilu už tady nikdy, nikdo nepostaví, proto je třeba dát do původního stavu.. Nicméně ji postavil světový architekt Mies van der Rohe, můžem být hrdí, že tady u nás něco tákového je. . Tak až bude opravená doporučuji zajít na prohlídku a pochopíte..

siroky11 ( 26. ledna 2010 13:15 )

Za 173 mil. korun by se muselo postavit několik vil a krásných!!! Proč takové velké peníze v době krize, v době - kdy si lidé utahují opasky už kolem krku, se investují do jednoho objektu??? Česká ekonomika je opravdu KOCOURKOV!!!

vera51 ( 26. ledna 2010 12:39 )

Za ty penize by postavili novou vilu ne????

Zobrazit celou diskusi