Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Arktická zima v Česku: Muž umrzl v bytě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
24. ledna 2010
19:49

AKTUALIZOVÁNO: Dvacetistupňové mrazy, které už několik dní sužují Česko, si jenom za víkend vyžádaly už zřejmě šest obětí.

V nevytápěném ostravském bytě zemřel třiašedesátiletý muž. Jde celkem o pátou oběť současné zimy na území Ostravy. V Praze do rána umrzli dva bezdomovci. Dvě úrmtí hlásí Olomouc. Jeden muž zemřel zřejmě na podchlazení na Mladoboleslavsku.

Lékařka přivolaná k muži z Ostravy stanovila jako pravděpodobnou příčinu úmrtí muže prochladnutí, uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.
Tělo muže našli sousedé v bytě v Ostravě-Mariánských Horách v sobotu okolo 10:00. "Byt je zdevastován, silně znečištěn, plný odpadků, bez funkčního sociálního zařízení, bez vody, elektřiny i jakéhokoliv vytápění. Teplota v bytě byla proto nízká," řekla mluvčí.

Zima si vyžádala další oběť také v Praze. V ulici Makovského v Praze 5 byl v neděli ráno nalezen bezdomovec, který nepřežil arkticky mrazivou noc. Na bezvládné tělo ležící na ulici upozornili kolemjdoucí v poledne.

Další výjezd zaznamenali policisté jen o hodinu později. "V bývalém areálu mateřské školy v ulici Radlická v Praze 5 - Jinonicích byl nalezen taktéž mrtvý muž," uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Byla nařízena pitva. Případy policie vyšetřuje.

Pravděpodobně na podchlazení zemřel muž (†53) v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku. V sobotu ho před restaurací našel kamarád. Lékař už mu nedokázal pomoci. Příčinu úmrtí objasní pitva.

Tuhé mrazy dorazily do země ve čtvrtek, třeba na Šeráku v Jeseníkách zaznamenala meteostanice minus 17,4 stupně Celsia. Nejnižší teploty předpovídali meteorologové na víkend, kdy do Česka skutečně dorazila studená sibiřská fronta s teplotami hluboko bod bodem mrazu. V sobotu bylo v Jevíčku na Svitavsku 23,6 stupně, v Jizerce na Jablonecku 22,6 stupně.

Na začátku týdne silné mrazy trochu poleví. Pro změnu ale opět začne sněžit. Podle meteorologů by mohlo napadnout přes 20 centimetrů sněhu.

Už v noci z úterý na středu by se mělo opět ochladit. Meteorologové očekávají teploty opět kolem minus 20 stupňů.

vrba ( 25. ledna 2010 08:15 )

Já sice na globální oteplování zaviněné lidmi nevěřím, ale i kdyby probíhalo (a možná nějaký takový přírodní děj probíhá, klima se mění stále), pak by jedna vyjímečná zima nic nevypovídala o celkovém trendu klimatu. To je záležitost na dlouhá desetiletí sledování ročních průměrných teplot atd.

lo2f ( 24. ledna 2010 21:26 )

Projevuje se růstem PRŮMĚRNÉ teploty. Pozorovatelné je to zatím v tropických a polárních oblastech

derek ( 24. ledna 2010 20:48 )

Kde sakra je už mi z tého ledu mrzne usměv. Tak kde je Bursiku?

Zobrazit celou diskusi