Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z orloje zmizely čtyři sochy, kvůli údržbě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ama, ČTK - 
22. ledna 2010
20:16

Pražský orloj v pátek přišel o čtyři sochy. Čeká je totiž pravidelná údržba. Bude trvat dva měsíce. Na samotný chod orloje nebude mít vliv.

Celkem osm dřevěných soch se bude restaurovat od 22. ledna do 19. března. Práce bude rozdělena do dvou etap. Od 22. ledna do 19. února se budou restaurovat dolní řady soch, od 19. února do 19. března horní řady.

Sejmutí soch ze Staroměstské radnice, jejich odvoz do restauratérského ateliéru a opětovné nasazení zajistí specializovaná firma L. Hainz, která se také stará o hodinový stroj orloje.

"Jde o pravidelnou údržbu, jejíž termín byl zvolen na období menšího turistického ruchu a která nemá na chod orloje vliv," uvedl tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Sochy na fasádě orloje jsou podle Wolfa vystaveny negativním vlivům počasí, zejména slunečnímu záření. Odborníci proto jednou za čas očistí jejich povrch, odstraní degradované vrstvy laků, opraví polychromii, obnoví lakové vrstvy a opraví zlacení a stříbření. Naposledy byly sochy v restaurátorském ateliéru koncem roku 2007.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi