Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kalamita v Česku: Sněžit přestalo, problémy pokračují!

Ředitelství silnic a dálnic vydalo varování kvůli namrzlým silnicím.
Ředitelství silnic a dálnic vydalo varování kvůli namrzlým silnicím.  (Autor: Lacinová, Hrdlička)
Autor: ČTK, rvs - 
12. ledna 2010
11:08

Česko zažilo největší sněhovou kalamitu za několik posledních let. Po čtyřech dnech nyní přestalo sněžit, kvůli množství napadaného sněhu a mrazům ale problémy pokračují - zejména v dopravě.

POČASÍ ONLINE: Mrazivé ráno a kluzké vozovky! Čtěte ZDE >>

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

V tomto kraji v devět hodin odvolali kalamitní stav, který po přívalech sněhu vyhlásili v sobotu. V okrese Rychnov nad Kněžnou se už silničářům podařilo prorazit všechny zbývající sněhem zasypané cesty, hasiči ale museli vyjíždět kvůli několika stromům přes silnici. Řidiči by měli být i nadále opatrní, zejména kvůli mrznoucím mlhám.

PARDUBICKÝ KRAJ

Od středních poloh se objevují mrznoucí mlhy a silnice pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. V lesních úsecích mohou na řidiče čekat i popadané větve. Cestáři stále nezprovoznili dvě silnice.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Silnice na jihu Moravy jsou sjízdné, jen v lesních úsecích leží místy zbytky umrzlého sněhu. I tramvaje v Brně už jezdí bez problémů, kvůli teplotě okolo -11° C ale hrozí zamrzání výhybek.

OLOMOUCKÝ KRAJ

Kvůli popadaným stromům je uzavřená silnice z Vilémova do Cakova. Na severu Moravy stále zůstává na silnicích ujetá vrstva nebo zbytky rozbředlého sněhu.

Na mnoha místech padaly pod tíhou sněhu stromy. Na mnoha místech padaly pod tíhou sněhu stromy. | Blesk – Jaroslav Krčál

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

V některých okresech ztěžuje viditelnost mlha, sníh už ale nepadá. Na Ostravsku i Karvinsku se místy tvoří námraza.

KRAJ VYSOČINA

Na Vysočině silně mrzne. Mráz, který v noci dosahoval až -16 °, snižuje účinnost chemického posypu. Silnice jsou sice sjízdné, ale leží na nich rozbředlý nebo ujetý sníh. Kvůli srážce vlaku a osobního auta v Novém Městě na Moravě je železniční a v části města i silniční i doprava zastavena.

ČESKOBUDĚJOVICKÝ KRAJ

Potíže mohou mít i řidiči především na Táborsku, Strakonicku a Českobudějovicku. Na mnoha místech silně mrzne. U obce Sedlec na Českobudějovicku ráno kvůli náledí skončilo jedno auto v příkopu.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Ve Středočeském kraji měly zatím problémy především vlaky. Kvůli stromům, které pod tíhou sněhu padají na koleje, vykolejil okolo páté ráno motorový vůz prvního ranního vlaku na lokálce z Čerčan přes Vrané nad Vltavou do Prahy. Později najel do větví spadlého stromu u Stochova nedaleko Kladna rychlík na trase Rakovník - Praha. Ten naštěstí nevykolejil.

Praha zažila nejvíce sněhu za 17 let. Praha zažila nejvíce sněhu za 17 let. | Jitka Lipská

PRAHA

Praha zažila v posledních dnech největší sněhovou nadílku za nejméně 17 let. Sněžit už přestalo, ale na mnoha silnicích leží rozježděný sníh. Tramvaje jezdí bez problémů, ale i zde mohou kvůli mrazu kolem -7° C namrzat výhybky. V centru Prahy svážejí silničáři sníh na náplavku, odkud ho sypou do Vltavy. Důležité silnice v hlavním městě jsou chemicky ošetřeny a jsou průjezdné bez větších problémů. Dráhy hlásí výluku na železniční trati mezi Hlavním nádražím a stanicí Praha-Vršovice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi