Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plzeňská práva: Třetina prací není v pořádku

ilustrační foto, bakalářské práce
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
12. ledna 2010
12:22

Z 828 držitelů titulu JUDr. z práv v Plzni jsou pochyby u více než třetiny. Dokumentace 291 lidí se proto bude dál šetřit v různém rozsahu, uvedla v úterý komise Západočeské univerzity (ZČU).

Konkrétní závady neupřesnila, oficiálně zatím nezazněla ani jména hříšníků. Konečný výsledek komise zveřejní až po šetření. Nedostatky už zjistila i u bakalářského a magisterského studia.

"Dokončili jsme první etapu prověřování rigorózního řízení, v 537 případech byl průběh řízení shledán jako zcela bezproblémový, dokumentace zbývajících 291 bude podrobena dalšímu šetření. Jedná se tedy o číslo průběžné, konečný výsledek bude znám a zveřejněn až po tomto šetření," uvedla šéfka komise a prorektorka Eva Pasáčková.

Nedostatky tým kontrolorů zjistil také u bakalářského a magisterského studia. Z 233 prověřených absolventů bakalářského oboru Veřejná správa se chce dál zabývat 28 lidmi. U magisterského oboru Právo z prověřených 239 absolventů přistoupí k dalšímu šetření 23.

V souvislosti s kontrolou rigorózního řízení se objevují názory, že se pochybení týká velkého množství vlivných lidí, a proto by se leckdo mohl snažit tato jména "ututlat". Rektor Josef Průša řekl, že škola zveřejní jména hříšníků, kterým se pokusí odebrat titul.

Kvůli neadresným výstupům komise, jež zatím zveřejňuje jen čísla bez podrobností, se už také objevují první kritiky ZČU. Například student plzeňských práv a senátor fakulty Martin Marek ČTK řekl, že bude po rektorovi žádat konkrétní jména. Pokud mu informace neposkytne, obrátí se na soud.

gogo ( 12. ledna 2010 20:07 )

sorry... ta zatím jaksi moc není... to víte, na nás brabenečky se jaksi zapomnělo ...

tulipanek26 ( 12. ledna 2010 17:41 )

Moc vtipné, hlavně to musí být ohromná legrace pro ty, kteří plzeňská práva vystudovali poctivě, že?

anasyi ( 12. ledna 2010 16:19 )

a kde je ochrana nasi osoby,kdyz o nasem zivote rozhoduje ten,kdo by defakto nesmel ani rozhodovat.Tak proc se dela kolem toho takovy humbuk,kdyz se s tim nic stejne nemuze udelat?Co ja muzu udelat,kdyz se mi nebude libit rozhodnuti soudce a zpochybnim jeho doktorat?

anasyi ( 12. ledna 2010 16:12 )

gogo ( 12. ledna 2010 15:15 )

Pozor - máme zákony na ochranu osobnosti ! A navíc - ten titul je neodejmutelný i kdyby vystudovali za týden ! Vždyť ho má naše politická smetánka !

Zobrazit celou diskusi