Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouře Daisy: Česko v bílém pekle

Sněhová kalamita postihla i hlavní město
Sněhová kalamita postihla i hlavní město  (Autor: David Malík)
Autor: rvs, ČTK, šim, pal, Krajští zpravodajové Blesku - 
9. ledna 2010
08:32

Bílé peklo panuje na mnoha místech republiky, hlavně na Moravě a Vysočině. Husté sněžení a silný vítr zaměstnává silničáře, hasiče i záchranáře více než kdy jindy.

Ministerstvo dopravy kvůli sněhové kalamitě uzavřelo ve 14 hodin pro kamiony hraniční přechody Rozvadov a Lanžhot. Sníh čím dál více komplikuje dopravu ve vnitrozemí. V částech Ostravy a Brna přestala jezdit MHD. Železnice vyhlásila pohotovost.

VÝZVA!

JAK SNĚHOVÁ NADÍLKA ZASÁHLA VÁŠ REGION? POSÍLEJTE NÁM SNÍMKY A INFORMUJTE TAK DALŠÍ ČTENÁŘE, JAKÁ JE SITUACE PRÁVĚ U VÁS! FOTKY POSÍLEJTE NA tip@blesk.cz S HESLEM SNÍH. Nezapomeňte připsat, kde a kdy byla fotka pořízena.

Páteční situace:

22:25 - DÁLNICE D1 - Brněnská dálnice D1 u Hvězdonic ve směru na Brno, kde se před 20:00 zastavila doprava, už je opět průjezdná. Informovali o tom operační důstojník mirošovického dálničního oddělení a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "Prosíme řidiče nákladních vozidel, aby využili k jízdě pouze pravého jízdního pruhu a umožnili tak pohyb vozidlům zimní údržby," uvedlo ŘSD.

22:02 - BRNO - Na brněnském hlavním nádraží České dráhy absolutně nezvádly příval sněhu a vlaková doprava totálně zkolabovala. Vlaky nabírají až 200minutové zpoždění. Na nádraží panuje obrovský chaos. Blesk.cz o tom informoval čtenář Tomáš Hrazděra.

21:57 - DÁLNICE D1 - Na 30. km ve směru na Brně se kvůli zablokovaným kamionům tvoří dlouhá kolona, dosahuje až 10km délky! Situaci pro Blesk.cz monitoruje čtenář Petr Kulda: "Jsem na 27. kilometru, předchozí kilometr jsem ujel za hodinu a třičtvrtě. Ve směru na Prahu je provoz plynulý."

21:10 - TŘETÍ OBĚŤ - Třetím zemřelým je muž, který havaroval na hradecké dálnici D11 na 67. kilometru

20:40 - PŘÍBRAMSKO - Stojí také doprava na strakonické silnici. Ve stoupání u Dubence na Příbramsku ji také zablokovaly kamiony. Na silnicích první třídy leží ujetá vrstva sněhu, rozbředlý sníh pokrývá i dálnice. Komunikace třetí třídy jsou většinou s vrstvou ujetého sněhu krytého posypem. Teploty v kraji se pohybují od minus šesti do minus dvou stupňů. Na většině území stále sněží a fouká slabý vítr. Vlivem srážek je dohlednost snížena.

19:55 - D1 NA 30. KM - Dálnici ve směru na Brno u Hvězdonic zcela zastavily kamiony, tvoří se kolony. "Kamiony najely do levých pruhů a dálnici ucpaly. Musíme je odtáhnout a vozovku posypat. Prosíme řidiče o trpělivost," řekl operační důstojník mirošovického dálničního oddělení.

Úsek, který byl kvůli odpolední nehodě uzavřen u Fulneku (320. km), už je průjezdný.

19:20 - DRUHÁ OBĚŤ - Druhou obětí bouře Daisy je 38letá řidička, která ráno zahynula ve svém autě u Mezirolí, jež leží na silnici od Karlových Varů na Nejdek. V zatáčce dostala smyk a střetla se s nákladním autem.

19:10 - PRAHA - Klíčový pražský kopec, který spojuje ulici Průmyslovou s Prosekem, je zpola neprůjezdný. Směr na Prosek je neprůjezdný pro kamiony, směr do centra je sjízdný zčásti.

18:09 - KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ - V Královéhradeckém kraji intenzivně sněží. V Krkonoších a Orlických horách zůstává na horských úsecích silnic až deset centimetrů sněhu, místy se tvoří sněhové jazyky či závěje. Kvůli sněžení a silnému nárazovému větru je na mnoha místech v kraji snížena dohlednost.

Uvízlé kamiony zablokovaly cestu v Polsku za hraničním přechodem Náchod - Běloves. "Hraniční přechod je průjezdný bez omezení, komplikace jsou několik kilometrů na polské straně, osobní automobily mohou místo objet, kamiony zřejmě budou čekat až úsek zprůjezdní," řekl odpoledne operační důstojník náchodské policie.

17:42 - OLOMOUCKO - Nejhorší situace je nyní v okresech Olomouc, kde museli silničáři dvě cesty uzavřít, a Přerov. Kolem 15:00 se naopak podařilo zprůjezdnit silnici z Mohelnice směrem na Studenou Loučku, kterou zablokovaly uvízlé kamiony. Kvůli sněhu také nabírají zpoždění vlaky na několika železničních tratích v okolí Přerova.

16:38 - ZLÍNSKÝ KRAJ - V některých místech zlínského regionu napadlo od rána téměř 30 centimetrů sněhu. Zlínský magistrát odpoledne vyhlásil kalamitní stav, který umožní odklízet sníh prioritně z hlavních komunikací. Cesty v regionu jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči jsou si toho dosud vědomi, policie tak zatím k dnešnímu odpoledni neregistruje žádnou vážnější nehodu.

16:09 - PRVNÍ OBĚŤ BOUŘE DAISY - Sněhová bouře Daisy si v Česku vyžádala první oběť. Je jí 64letý muž z Třešti na Jihlavsku, který zkolaboval během odklízení sněhu. Přestože se muži téměř okamžitě dostalo první pomoci od kolemjdoucího dobrovolného hasiče, který muži prováděl masáž srdce až do příjezdu záchranky, seniora se již zachránit nepodařilo. Podle mluvčího jihlavské záchranky muž zemřel na zástavu srdce.

15:36 - NA MORAVĚ NAPADLO AŽ 15 CM - Na Moravě během několik pátečních hodin místy napadlo až 15 centimetrů nového sněhu, sněžit bude i nadále na většině území. Na zbytku území průměrně asi 5 cm. Situaci ztěžuje i silný vítr. Na východě země navíc mohou večer padat mrznoucí srážky.

15:25 - KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Situace je zatím klidná. Na většině míst sněžilo jen slabě a motoristé jezdili bez větších problémů. Větší nadílku na Královéhradecku očekávají až o víkendu. Dokonce i cesta do Krkonoš se během dopoledne dala bez problémů zvládnout. Silnice pokryla jen slabá vrstva sněhu a silničáři zatím nemuseli moc vyjíždět.

15:12 - D1 U FULNEKU - Ředitelství silnic a dálnic kvůli nehodě doporučuje řidičům, aby ve směru z Ostravy do Prahy sjeli z dálnice na exitu na 330. kilometru na Fulnek a vyhnuli se uzavírce. Ve směru z Prahy do Ostravy mají použijte exit na 311. km na Bělotín. Dále mají pokračovat po silnici číslo 48, najet na dálnici mohou znovu v Hladkých Životicích.

15:05 - D1 MEZI OLOMOUCÍ A OSTRAVOU - Dálnice D1 je kolem 320. kilometru kvůli několika nehodám uzavřena v obou směrech. V tomto úseku dálnice na Novojičínsku se staly najednou kvůli sněžení tři nehody, naštěstí zřejmě bez zranění. "Předpokládaná délka uzavření daného úseku je ještě přibližně dvě hodiny, než policisté nehody vyšetří. Policisté i silničáři dělají všechno proto, aby daný úsek byl zprovozněn co nejdříve," řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

15:03 - OSTRAVA SVOLÁVÁ KRIZOVÝ ŠTÁB - V Ostravě se vpodvečer kvůli sněhové kalamitě sejde krizový štáb, který bude řešit například odvoz sněhu a nasazení další techniky. Sněžení v Moravskoslezském kraji navíc stále více komplikuje dopravu. Všechny silnice jsou podle silničářů ale i nadále sjízdné. Do terénu poslali prakticky veškerou techniku. Kvůli očekávanému přívalu sněhu nicméně povolávají do služby další posily a techniku.

14:22 - ZLÍN - Kvůli sněhu byl ve městě vyhlášen kalamitní stav. Úklid a údržba se nyní zaměří na hlavní cesty ve městě a bude se snažit zabezpečit zejména prostupnost hlavních komunikací, přístup pro integrovaný záchranný systém a provoz MHD.

14:21 - FRÝDECKO-MÍSTECKO - V Rychalticích uvízly i v mírném kopci kamiony, kolona vozů se táhne až k Příboru, a to v obou pruzích.

14:10 – PRAHA - Od rána v Praze slabě chumelí. V ulicích jsou všechny sypače Technické správy komunikací a přes 1000 metařů. Policie hlásí desítky nehod, které se obešly bez zranění, kolony se ale tvoří jen místy.

14:03 – DÁLNICE D1 - Dálnice D1 mezi Olomoucí a Ostravou je kolem 320. kilometru kvůli několika nehodám na dvě hodiny uzavřena v obou směrech. V úseku dálnice na Novojičínsku se staly najednou kvůli sněžení pravděpodobně tři nehody.

13:47 – BRNO -
Do 12ti hodin bylo v Brně 7 nehod prostředků MHD. Nebyl při nich nikdo zraněn. Trolejbusy jsou nahrazovány autobusy. Spoje nabírají zpoždění.

13:22 – VYSOČINA - Na Vysočině stále sněží, intenzita srážek však podle silničářů hlavně na jihozápadě kraje slábne. Nárazový vítr se zatím objevuje pouze na Žďársku, kde se kvůli němu tvoří sněhové jazyky. Všechny silnice v regionu jsou sjízdné. Nejsou hlášeny neprůjezdné úseky, například kvůli vzpříčeným kamionům.

13:10 - LANŽHOT, ROZVADOV - Ministerstvo dopravy dnes ve 14:00 uzavře pro kamiony mířící do ČR hraniční přechody Rozvadov na Tachovsku a Lanžhot na Břeclavsku. Uzavírka potrvá nejméně do 17:00 hodin. Úřady tak chtějí získat čas a prostor pro bezpečnou údržbu dálnic a odstranění sněhu.

13:02 – STŘEDNÍ ČECHY - Na silnicích Středočeského kraje leží vrstva sněhu do tří centimetrů. Silničáři mají venku veškerou techniku. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Asi centimetr sněhu je na vozovkách na Kladensku. Ani tam zatím nejsou hlášeny dopravní problémy. Podobná je situace i ve správě kutnohorských silničářů, kde zatím napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Problémy nehlásí ani Mladoboleslavsko.

12:37 - OLOMOUCKÝ KRAJ - Sněžení komplikuje dopravu v celém kraji. Na Šumpersku - zapadané kamiony totiž zastavily dopravu na frekventované silnici z Mohelnice na Studenou Loučku. Silničáři mají od rána v terénu veškerou techniku a cesty se jim zatím daří udržovat průjezdné. Od rána zde napadlo nejméně pět centimetrů sněhu.

12:21 - SEVEROMORAVSKÝ KRAJ - Na severu Moravy sněhová nadílka silničáře zřejmě pořádně zaskočila. Silnice jsou sice posolené, ale mnohdy neprohrabané, hlavní trasa mezi Frýdkem-Místkem a Frýdlantem je neudržovaná a sjízdná jen s obtížemi, to samé platí i o komunikacích v okolí Příbora. Nyní je mlha a stále drobně sněží.

12:19 - KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ - Silnice jsou stále skoro bez sněhu, padá jen velice málo, pouze fouká silný vítr.

12:15 - JIHLAVA - Na Jihlavsku je zatím klid, sněží pouze málo a drobně a napadly pouze 3 - 4 centimetry sněhu. I dálnice D1 je zatím u Jihlavy průjezdná bez problémů.

12:06 - BRNO - V brněnské metropoli, zejména v centru kolabuje MHD. Prostředky městské hromadné dopravy byly už nejméně čtyřikrát aktéry dopravních nehod. Všechny se naštěstí obešly bez zranění. Spoje nabírají zpoždění. Trolejbusy jsou nahrazovány autobusy.

V Brně hustě sněžilo celé dopoledne a napadlo do 10 cm nového sněhu, na který příliš nezabírá solení. Proto hlavní tahy silničáři bez ustání protahují radlicemi. Řidiči jsou více méně ukáznění, jezdí pomalu, ťunkaců je ale po městě hodně.

11:55 - PRAHA - V pražských Kobylisích sypač při couvání lehce zranil chodce. "Nehoda se stala u vozovny Kobylisy. Malý sypač, který čistí chodníky, při couvání srazil chodce," řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Muže ve věku 55 let s poraněnýma nohama odvezla sanitka do nemocnice Na Bulovce.

11:54 - STAV NA ŽELEZNICÍCH - Správa železniční dopravní cesty, která se mimo jiné stará o průjezdnost kolejí, vyhlásila pro své zaměstnance pohotovost – zatím na druhém stupni. Nejvíce se železničáři obávají mokrého sněhu, který se dá z tratí odklidit jen těžko, strašákem jsou také zamrzlé výhybky a větve či stromy papadané na troleje.

Vlaky zatím jezdí bez větších problémů. Na Moravě, kde sněží nejvíc, mají zpoždění maximálně dvacet minut.

10:44 - JIŽNÍ MORAVA - Na jihu Moravy hustě sněží a tvoří se sněhové jazyky. Všechny silnice pokrývá asi pěticentimetrová vrstva sněhu, na Břeclavsku je místy 8 cm Silničáři do boje s nadílkou nasadili všechny síly. Přesto se situace nelepší, protože sněhu přibývá.

9:15 - PRAHA - I pražští silničáři už vyrazili do boje se sněhem. Podle meteorologů má padat celý den a v metropoli může nasněžit až 15 centimetrů. V 09:00 vyslala pražská Technická správa komunikací na hlavní silnice 69 sypačů. Dopravu zatím počasí nekomplikuje, kolony se tvoří pouze místy.

8:32 – VYSOČINA – Sněží na celém území kraje. Tvoří se sněhové jazyky a závěje. V terénu je na sedm desítek sypačů. Na silnicích první třídy u obce Jílové na Žďársku a u Štěměch mezi Třebíčí a křižovatkou Kasárna uvízly kamiony, které měly podle silničářů letní pneumatiky.

8:27 - ÚSTECKÝ KRAJ - Od jihu přichází sněžení také do Ústeckého kraje, především na Chomutovsko, Lounsko, Mostecko a Litoměřicko. Sněžení zhoršuje dohlednost. Na některých silnicích zejména na Chomutovsku zůstávají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

8:25 - OLOMOUCKÝ KRAJ - Sněhové přeháňky už na Olomoucku začaly komplikovat dopravu. Na vozovkách ve všech okresech leží ujetý nebo rozbředlý sníh. Na Přerovsku vlivem sněžení leží zbytky rozbředlého sněhu i na silnicích prvních tříd. V ostatních okresech jsou hlavní tahy mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Teplota v Olomouckém kraji se pohybuje od -8 do -4 stupňů Celsia.

8:21 - ZLÍSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji hustě sněží, silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Vozovky nižších tříd na Valašsku pokrývá ujetá vrstva sněhu do deseti centimetrů, místy jsou vyjeté ledové koleje.

Na silnicích hrozí sněhové jazyky a závěje, na Moravě a ve Slezsku může být i náledí. Meteorologové očekávají kalamitní situaci, výpadky proudu, na horách může být vyhlášeno lavinové nebezpečí.

8:16 - MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Do rána nehlásil žádné velké sněhové přeháňky, spíše drobné sněžení. Hlavní cesty jsou sjízdné. Na vozovkách druhé a třetí třídy však leží většinou uježděná vrstva sněhu, silničáři proto řidičům doporučují opatrnou jízdu.

8:11 - STŘEDNÍ ČECHY - Sněžení přichází i do Středočeského kraje od jihu. Všechny silnice jsou zatím bez omezení sjízdné. Většina silnic v kraji je suchých a vymrzlých. Vozovky po chemickém ošetření jsou mokré.

8:05 - KARLOVARSKÝ KRAJ - Zde drobně sněží asi od 3 hodin. Do rána napadly asi tři centimetry sněhu. Meteorologové předpokládají, že zde - jako na celém území Česka, se bude sněžení zintenzivňovat odpoledne a večer. Hlavní silnice jsou na Karlovarsku prosolené a sníh na nich taje a tvoří břečku.

7:55 - KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ - Zatím bez nového sněhu. V horských oblastech zůstávají na silnicích zbytky uježděného sněhu. Ostatní silnice v kraji jsou suché vymrzlé a sjízdné bez omezení.

7:52 - PLZEŇSKÝ KRAJ - Sněžení zhoršuje sjízdnost některých silnic. Dálnice D5 je převážně mokrá, v rozvadovské části vane silnější nárazový vítr. Sněhové přeháňky jsou i v části tachovského okresu. Sněží na Domažlicku. V nižších polohách zatím ne.

7:47 - PARDUBICÝ KRAJ - Na Pardubicku sněží od středních poloh. sněhové přeháňky nebo sněžení mohou řidiči očekávat v okolí Lanškrouna, Litomyšle, Moravské Třebové, Hlinska a Skutče.

7:44 - JIŽNÍ MORAVA, BRNO - Na území Jihomoravského kraje hustě sněží od brzkého rána. Na silnicích leží asi 3 cm nového sněhu. Silničáři hlavní tahy ošetřují chemickým posypem. V Brně sněží od 5:00. Podnik Brněnské komunikace poslal do terénu všech svých 21 posypových vozů

Sněžení se má v průběhu dne postupně rozšířit na celé území republiky. Ustávat by mělo až v podnělních dopoledních hodinách.

7:34 - JIŽNÍ ČECHY, VYSOČINA - Zatím spíŠe slabé sněžení hlásí jižní Čechy, na Vysočině, zejména na Třebíčsku sněží již od ranních hodin. Silnice i dálnice D1 jsou zatím bez problémů sjízdné. Řidiči by si měli dát pozor zejména na vozovkách druhých a třetích tříd, na nichž leží uježděná vrstva sněhu.

ČTĚTE TAKÉ: ITÁLIE NÁM POSÍLÁ BÍLÉ PEKLO!

Meteorologové očekávají kalamitní situaci, výpadky proudu, na horách může být vyhlášeno lavinové nebezpečí. Na silnicích proto hrozí sněhové jazyky a závěje, na Moravě a ve Slezsku může být i náledí.

"Za celé to období by mohlo napadnout 20 až 40, ojediněle až 60 centimetrů sněhu. Samozřejmě zesílí vítr, takže se budou tvořit i nějaké sněhové jazyky, na horách závěje," sdělil meteorolog ČHMÚ. V pátek a sobotu se navíc mohou na Moravě a ve Slezsku vyskytnout mrznoucí srážky, a hrozí tedy náledí.

"Očekáváme sněhovou kalamitní situaci," uvedl ústav ve své výstraze. Pokud budou muset řidiči vyjíždět, neměli by kromě sněhových řetězů zapomenout i na nářadí k případnému vyhrabávání vozidla. Pravděpodobně prý dojde i k problémům se zásobováním, zdravotnickými službami a dodávkami elektřiny. Horské turisty také odborníci nabádají, aby sledovali informace Horské služby o případném lavinovém nebezpečí. Sníh v kombinaci s větrem a mrazem mohou totiž při túrách rychle způsobit omrzliny nebo dokonce umrznutí.

Sníh by se měl udržet, následujících osm dní by totiž nejvyšší denní teploty neměly vyšplhat nad minus tři stupně Celsia. V noci pak může rtuť teploměru spadnout až k minus osmi, o víkendu se ale noční teploty přiblíží těm denním.

bosomfriend ( 9. ledna 2010 11:00 )

musim bohuzel souhlasit. Neschopni vedouci za posyp patri na pracovni urad do fronty.

panikekulova ( 9. ledna 2010 08:07 )

že jsou všichni překvapení že v lednu padá sníh s 15 cm se dělá kalamita no kdyby nachumelilo půl metru a víc tak to pochopím ale to opravdu vypadá že u nás ještě nikdy nechumelilo jak to ti naši silničáři (ne)zvládají s pár centimetrů sněhu se dělá pohroma..

Zobrazit celou diskusi