Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Parkování podle rady starosty…v podloubí a pěkně napříč!

Autor: Jaroslav Krčál - 
9. ledna 2010
05:00

Celá Litomyšl se baví tím, jak vyzráli majitelé dvou domů na náměstí na starostu. Když jim doporučil, aby parkovali na vlastním pozemku, pokud nechtějí platit dražší parkovné, postavili auta do podloubí svých domů. Některým chodcům však mrzne úsměv na rtech, když auta musejí obcházet.

Město od ledna zvýšilo poplatky za parkování. „Vadí mi nejen to, že si jako majitelé domů musíme kupovat parkovací permanentky, ale i diskriminace podnikatelů. Po nich nyní město chce 2000 korun za rok. Po ostatních jen pětistovku,“ řekl Blesku rozzlobený majitel domu Petr Drahoš (50).

To, že nesouhlasí s navýšením parkovného, napsal i vedení města. Starosta mu odpověděl, ať si tedy zaparkuje na svém pozemku. „Pod podloubím je můj pozemek, který zdarma poskytuji veřejnosti, i když z něho platím daně. Proto jsem doporučení starosty vzal za své a auto zaparkoval právě do podloubí,“ vysvětlil celou záležitost Petr Drahoš. Dodal, že podle něho se nejedná o chodník, jak tvrdí město.

„Tento prostor je veřejnou účelovou komunikací – chodníkem, a to i z historického hlediska. Proto zde platí pravidla o provozu na pozemních komunikacích, kde je v § 53 zakázáno parkování, pokud to nepovoluje dopravní značka,“ tvrdí naopak starosta města Michal Kortyš. Auta prý odtahovat nebudou, ale s majiteli domů povedou správní řízení.

Podle starosty cenu parkovného zvýšili proto, že na jedno parkovací místo na náměstí v Litomyšli připadaly dvě vydané permanentky. Město si tak slibuje, že si jich po zdražení lidé zakoupí méně.

oknookno ( 10. ledna 2010 09:39 )

Taky je potřeba říci že město slibovalo rok podnikatelům účast na jednáních o cenách parkování, ke kterému nedošlo. Jaksi zapoměli co slíbili a zdražili. V momentě, kdy se obchodníci ozvali, nastupuje represe. Vrchnosti se nelíbí, že si někdo na malém městě nenechá sr.t na hlavu.

dzery44 ( 9. ledna 2010 13:47 )

Uklidni se Karle,smrdí ti varle.

lerak153 ( 9. ledna 2010 12:36 )

Možná by měl pan podnikatel říci celou pravdu, opoměl říci, že jako obyvatel by platil 500, ale protože má vozidlo na podnikání a využívá všech výhod, odpisu daní atd. z tohoto důvodu má platit 2000. Ať uzavře podloubí celé, ale nevím, jak budeme k němu do obchodu potom chodit nakupovat a tím ho živit.

sakra ( 9. ledna 2010 10:53 )

Souhlas. Starostu nakopat kamsi, však víte kam!

jarypadlo ( 9. ledna 2010 10:37 )

amatérismu na všech úrovních politiků az astupitelů.Nedejte-nedejme se!

Zobrazit celou diskusi