Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Změny v trestním zákoníku: Jak nás ovlivní?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jip, mia, vyr - 
4. ledna 2010
05:00

Česko prošlo 1. 1. 2010 také největší změnou v justici za posledních padesát let. Vešel v platnost nový trestní zákoník, po kterém volali odborníci už dlouhá léta.

Změny v trestním zákoníku

■ Zpřísňují se tresty za závažné a úmyslné trestné činy – například za vraždu a těžké ublížení na zdraví.

■ Nový trestní zákoník zavádí nový trestný čin nebezpečné pronásledování – stalking. Novým trestným činem je i prostituce ohrožující mravní vývoj dětí. ■ Zvyšuje se ochrana zdravotníků a záchranářů.

■ Zpřísňují se tresty za sexuální zločiny, týrání zvířat nebo neplacení výživného.

■ Pachatelé méně závažných trestných činů mohou dostat jen domácí vězení.

■ Fotbaloví chuligáni mohou dostat zákaz vstupu na stadion až na deset let.

■ Mezi trestné činy už nebude patřit řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, opakované drobné krádeže nebo pytláctví – díky tomu se z vězení dostane několik set vězňů.

■ Mezi trestné činy nebude patřit ani nelegální výroba cigaret a pálení alkoholu.

■ Držení střelných zbraní bez oprávnění může být kvalifi kováno jako přestupek s pokutou až 50 000 Kč nebo trestný čin se zpřísněnou trestní sazbou.

Jízda bez řidičáku: Přestupek

■ Řízení bez oprávnění přestává být trestným činem, bude jen přestupkem – platí jen pro řidiče, kteří nikdy nevlastnili řidičák a byli chyceni poprvé.

■ Zároveň se ale za maření výkonu úředního rozhodnutí (např. porušení zákazu řízení za alkohol) zvyšuje trest odnětí svobody až na 3 roky, nyní jsou to max. 2 roky.

■ Zpřísňují se i tresty za usmrcení v nedbalosti (3 – 10 let), ublížení na zdraví (2–8 let), ujetí od nehody a neposkytnutí pomoci, za jízdu pod vlivem alkoholu a drog...

■ Do konce roku 2010 je potřeba vyměnit cca 1 milion řidičských průkazů, vydaných v letech 1994 až 2000.

■ Roční dálniční známka stojí 1200 Kč, tedy o 200 Kč víc než vloni, 350 Kč stojí měsíční kupon a 250 Kč kupon desetidenní.

■ Mýtné se bude vztahovat i na malá nákladní auta (3,5 až 12 tun).

■ Součástí každé silniční kontroly bude povinná dechová zkouška.

■ Při nehodě jste povinni vyplnit záznam o nehodě a pak ho odevzdat pojišťovně. Měli byste se shodnout na tom, kdo je viník – pokud se nemůžete dohodnout, je nutné volat policii. Pokud záznam nevyplníte, neshodnete se na viníkovi nebo ho neodevzdáte, může po vás pojišťovna žádat část vyplacené částky poškozenému – za ztížení šetření škodní události.

■ Rozšiřuje se seznam zpoplatněných úseků, kde musíte mít dálniční známku o úseky nových dálnic a rychlostních silnic včetně úseku Silničního okruhu kolem Prahy Modletice – Řepy spojujícího dálnici D1 (směr Brno) s rychlostní silnicí R4 (směr Příbram), dálnicí D5 (směr Plzeň) a rychlostní silnicí R6 (směr Karlovy Vary).

Povolená dávka drog

462049:gallery:true:true

 

Co se změní v roce 2010?

freedom1 ( 29. června 2010 07:49 )

po našich komunikacích jezdí už tak dost šoférskejch analfabetu a oni je ještě naklonujou těma co na to nemaj ani doklad teď už nejseme v bezpečí ani na vlastní zahradě

gogo ( 4. ledna 2010 11:43 )

fakulta ve spolupráci s domácími a zahraničními mafiemi. Je to absolutní výsměch zdravému rozumu a absolutní pohrdání občany této země ! A vy, kdo usednete za volant, Bůh vás ochraňuj ! Protože tyto zákony chrání již jen darebáky ! A žádné "svobodné" volby tyto lumpy neodstraní. Jsou zde již jak rakovinná metastáza…..

sakra ( 4. ledna 2010 09:58 )

Např. jízda bez ŘP, tzv drobné krádeže, atd. To se vám "povedlo" páni posranci. No odpovídá to vašim "schopnostem", lenosti a flákání.

Zobrazit celou diskusi